Proiectul centrelor de colectare a legumelor și fructelor pentru micii producători, tot...

Proiectul centrelor de colectare a legumelor și fructelor pentru micii producători, tot mai aproape de finalizare. Când va fi stabilită prima locație

0
DISTRIBUIȚI

Mâine va fi o zi importantă pentru viitorul agricultorilor din județul Timiș, într-o săptămână în care s-a sărbătorit Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Roxana Iliescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, speră ca locația primului centru de colectare a legumelor și fructelor pentru micii producători să fie stabilită joi, 12 octombrie.

Proiectele vor fi realizate cu bani de la Consiliul Județean Timiș. „M-am implicat foarte mult în realizarea proiectului. Încă nu am tras linie, nu pot să spun că va fi finalizat, doar în momentul când vom vota în plen indicatorii tehnico-economici, dar nu înainte de a stabili joi prima locație. Am început prin a solicita elaborarea unui studiu care să ne redea exact situația din Timiș, cu privire la bazinele legumicole și fructifere. Din acel studiu făcut de specialiști au rezultat patru bazine legumicole. Sunt trei posibile locații pe fiecare bazin în parte. Am primit răspuns din partea a trei bazine legumicole: Tomnatic – Lovrin – Gottlob, Deta – Gătaia – Giera, respectiv Lugoj – Belinț – Mănăștiur. Toate cele nouă primării ne-au pus la dispoziție documentele aferente terenului care ar putea să ni-l ofere.


Ne-am deplasat în teren, l-am vizualizat împreună cu alți specialiști din cadrul CJ Timiș.  Am încredere că oamenii care fac parte din comisie sunt niște oameni responsabili și vor face o analiză cât mai corectă. Bazinul Lovrin-Gottlob-Tomnatic este indicat ca proiect pilot. Este important la ce are deschidere terenul, dacă sunt utilități, sunt mai multe date”, a declarat vicepreședintele CJ Timiș Roxana Iliescu, la PRESSALERT LIVE.

Vicepreședinte la nivel național al PMP, Roxana Iliescu se numără printre inițiatorii proiectului centrelor de colectare a legumelor și fructelor. „Următorul pas vizează funcționalitatea centrului. Am în vedere inclusiv asigurarea colectării, să existe cel puțin două mașini care să facă colectarea. Întreg fluxul dintr-un astfel de centru dotat cu toate cele necesare păstrării mărfurilor îl vom trasa tot în comisie. Legea noua ne permite să administrăm ori printr-o societate a consiliului județean, ori înființarea unui grup din care fac parte reprezentanți ai diverselor administrații, dar cea mai bună variantă din punctul meu de vedere este scoaterea la licitație a unui astfel de centru cu stabilirea regulilor clare de către noi în caietul de sarcini. Putem stabili foarte clar. Trebuie avut în vedere faptul că pe noi nu ne interesează să-i ajutăm pe cei cu zeci, sute de hectare, care au încheiate acorduri cu hipermarketuri. Mă interesează și relansarea acestei activități, și omul care are trei, patru hectare”, a precizat Roxana Iliescu, aflată în studioul HDV.

Vicepreședintele CJ Timiș speră ca în decizia de joi să existe un front comun, chiar dacă are temeri în acest sens. „Am o temere să nu fie un membru în comisie care să fie ghidat de anumite interese când vine vorba de locație. Vreau să putem pleca împreună cu un numitor comun la sfârșitul ședinței de joi. Tototdată, voi face o propunere comisiei pentru a stabili inclusiv celelalte două locații, de pe celelalte două bazine legumicole. Pe lista de investiții din bugetul propriu pe anul 2018 vreau să mă lupt să avem celelalte două locații, pentru a nu mai pierde timpul”, a conchis Roxana Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.