Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. poate fi admirat într-un nou loc din Timișoara...

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. poate fi admirat într-un nou loc din Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-144302738">

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, care a putut fi vizitat în perioada 14 – 27 septembrie la Casa Artelor și pe strada Episcop Augustin Pacha, s-a relocat zilele acestea în parcarea din fața sediului Direcției Finanțelor Publice Timișoara, în Piața 700. Până pe 31 octombrie, operele create de Marius Leonte și de cei șapte tineri artiști invitați vor putea fi privite în spațiu deschis.

Amintim că Asociația Culturală Instalart a lansat proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021, având o serie de parteneri strategici din rândul autorităților publice locale. Așa cum spunea artistul vizual Marius Leonte, inițiatorul proiectului, acesta a fost gândit ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat între 25 august și 10 septembrie în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiștii, șapte tineri doctoranzi, masteranzi sau studenți ai instituției (Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță și grupul Baraka – Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu, Adi Popa), alături de Leonte, au propus câte un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

La finalul expoziției de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, finanțatorul proiectului a pus la dispoziția artiștilor, cu generozitate, un spațiu public în care să își expună în continuare creațiile, care îi aparține, și anume parcarea de lângă sediul Direcției Finanțelor Publice Timișoara. Oferta vine în contextul în care Constructim S.A., sponsor principal al proiectului Instalart / Sculptura / 000, înțelege să susțină industriile creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă, de-a lungul timpului. ”Am pus spațiul nostru la dispoziția acestor artiști nu numai din generozitate, ci și cu credința că arta, în general, trebuie să fie văzută, să interacționeze cu publicul său”, a declarat Lucian Perescu, mangerul Constructim.

Astfel, pe parcursul lunii octombrie, timișorenii pot admira aceste lucrări monumentale deosebite. Un nor gigantic într-o cușcă pune în discuție sistemul. Copacii – tornadă atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, și mai înalți decât un stat de om. Unul din artiști sondează în propria trecere în neființă, și își prezintă… înmormântarea, în sicriu, deasupra intrării în parcarea subterană, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii, aranjate într-o caroserie de mașină destructurată. Cine a învins frica de moarte, a învins viața. Lângă acestea, lucrarea ”Doi” e un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriașe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.