Specializare sau relaxare? Numeroși funcționari publici au beneficiat în ultimii ani de...

Specializare sau relaxare? Numeroși funcționari publici au beneficiat în ultimii ani de cursuri de pregătire desfășurate în zone de vacanță

0
DISTRIBUIȚI

Vacanţe de lux pe bani publici, aşa ar putea fi descrise cursurile de pregătire la care participă angajaţii companiilor din subordinea Consiliului Local Timişoara.

Pe scurt, cele mai modeste sunt Societatea Drumuri Municipale şi Horticultura, în vreme ce sute de angajaţi ai Aquatim, companie care este pe profit, au fost la cursuri de specializare, iar falimentara RATT bate orice record în materie de vacanţe pentru angajaţi. Mai jos puteţi citi o analiză a sumelor cheltuite din bani publici pentru şcolarizarea angajaţilor.

La munte și la mare

Doar cinci angajaţi ai SDM au mers la cursuri de specializare în anul 2016. Pentru specializarea unei persoane pe post de arhivar, compania a plătit 1.000 de lei, pentru un curs de expert accesare fonduri europene 900 de lei, iar pentru un curs de coordonator în materie de sănătate şi muncă 1.600 de lei. Încă 600 de lei au fost achitaţi pentru două cursuri de expert achiziţii publice. Compania nu a cheltuit niciun leu pentru cazarea angajaţilor care au mers la cursuri. În 2017, niciunul din angajaţii companiei nu a mers la cursuri de specializare.

Putem spune că angajaţii Aquatim sunt cei mai norocoşi. Mai exact, în 2016 peste 100 de angajaţi au participat la cursuri care au costat între 250 de lei şi 780 de lei. Aceştia s-au specializat în achiziţii publice, cursuri de prim-ajutor, evacuarea apelor uzate sau auditori ai sistemului de management al calităţii. Managementul gestiunii şi administrarii patrimoniului public şi privat al statului a fost cel mai luxos curs plătit de Aquatim. Trei angajaţi au participat la cursul care a costat 780 de lei, dar pentru care cazarea de la Sinaia a costat aproape 2.700 de lei. Per total, în 2016, Aquatim, una dintre companiile care știe să profite de finanțarea europeană, a cheltuit aproape 13.000 de lei cu specializarea angajaţilor.

În 2017 situaţia nu este diferită.


Printre cursurile la care au participat angajaţii se află certificat profesional ARR şofer transport marfă, inspector resurse umane, securitate şi sănătate în muncă, curs formator, curs stivuitorist, managementul proiectelor mari. Managementul patrimoniului în entităţile publice a fost cursul vacanţă făcut la Eforie Nord de doi angajaţi. Cursul a costat doar puţin peste 700 de lei, însă cazarea a ajuns la 2.700 de lei. Un singur angajat a participat la cursul de guvernanţă corporativă managementul şi gestiunea riscurilor, curs care a costat aproape 800 de lei şi care probabil a fost unul extenuant întrucât a impus cazare de peste 3.400 de lei în Mamaia. Aceleaşi costuri s-au achitat şi pentru şcolarizarea unei persoane pe domeniul practica utilizării noii platforme de achiziţii publice SICAP. Pet total, Aquatim a cheltuit în 2017 aproape 17.000 de lei pentru pregătirea angajaţilor.

În 2016, Colterm a cheltuit aprope jumătate din suma alocată pentru specializarea personalului. 72 de angajaţi au participat la cursuri de formare profesională pe domenii precum expert achiziţii publice, inspector resurse umane, managementul calităţii sau managementul organizaţiei. Cursurile au costat aproape 60.000 de lei. În 2017, numărul beneficiarilor de cursuri de specializare a rămas acelaşi. Costurile au scăzut însă de la 60.000 de lei la 36.600 de lei.

Cea mai chibzuită companie din subordinea primăriei este Horticultura. În anul 2017 niciun angajat nu a participat la cursuri de pregătire. În 2016, doar doi angajaţi s-au perfecţionat cu 740 de lei de persoană în managementul calităţii.

Specializări pentru eficiență zero

Cu mai bine de jumătate din încasări de la bugetul local pe post de subvenţii, RATT este campioană la cursuri de specializare. În 2016 nu mai puţin de 128 de angajaţi au fost la perfecţionare pe banii regiei. Printre domeniile de pregătire se află formator, electrician, curs atestat transport persoane şi marfă. De departe, domeniul cel mai importat pentru RATT pare să fie comunicarea cu publicul. Pentru cursul de la Sinaia care a costat aproape 1.200 de lei, RATT a achitat cazare de aproape 12.000 de lei.

În 2016, RATT a plătit aproape 100.000 de lei pentru cursuri de specializare şi aproape 45.000 de lei pentru cazarea anagajaţilor. În 2017, angajaţii RATT au fost la un curs numit vulnerabilităţi asociate funcţiei publice, care a costat 980 de lei dar pentru care cazarea a fost de 4.200 de lei la Mamaia. În 2017, până la jumătatea anului, RATT a cheltuit aproape 43.000 de lei pe cursuri de specializare şi peste 37.000 de lei pe cazare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.