Spectacolele lunii noiembrie pe scenele timișorene FOTO

Spectacolele lunii noiembrie pe scenele timișorene FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul german readuce pe scenă în 1 și 2 noiembrie musicalul „Cabaret” de John Kander, al cărui libret e semnat de Joe Masteroff, iar în 6 noiembrie, spectacolul „Electra” după Euripide și Eschil, o versiune scenică de Benedek Zsolt, care va fi jucat în 9 noiembrie și pe scena teatrului din Sibiu.

În 10 noiembrie, teatrul german va găzdui spectacolul în limba română „Detașat” de Alexandra Voivozeanu, spectacol câștigător al programului de rezidențe pentru autori dramatici „Drama 5”, care prezintă povestea a doi migranți români în Germania pe baza unor interviuri care vor să evidențieze efectele migrației pentru muncă în Europa, în plan social și personal. „Cartea junglei”, după Rudyard Kipling, este programat în 13, 14, 15 și 16 noiembrie în sala teatrului german, iar în ultima zi a lunii va avea loc o nouă reprezentație a ultimei premiere, „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel García Márquez. Toate spectacolele teatrului german sunt supratitrate în limba română.

Teatrul național are o bogată ofertă pentru toate gusturile, trei dintre spectacolele prezentate în această lună putând fi considerate cap de afiș. Sala mare a teatrului național va găzdui în luna noiembrie un număr mare de spectacole: „Gaițele”, „Sarea în bucate”, „De ce iubim femeile”, „Iată femeia pe care o iubesc”, „Nopți albe”, „Pinocchio”, „Proștii sub clar de lună”, o adaptare a cunoscutei piese scrise de Teodor Mazilu, cu vedetele teatrului, Claudia Ieremia și Ion Rizea, și cu mascați aduși pe scenă, „Anna Karenina” și „O scrisoare pierdută”.

În sala Studio „Uțu Strugari” vor avea loc câte două reprezentații cu spectacolele „Aniversarea”, și „Un Romeo și o Julieta – un scandal urban” și spectacolele „Ce vine după” și „Oxigen”, iar la Sala 2 sunt programate reprezentații cu „Boala familiei M”, „Scrisori de dragoste către Stalin”, „Prin vis”, pus în scenă de unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi și dansatori europeni, Frenak Pál, regizor și deopotrivă coregraf al spectacolului, recomandat celor trecuți de 18 ani, „Meteorul” de Friedrich Dürrenmatt, cu o echipă de excepție, „Controversa de la Valladolid” și „Billy mincinosul”.

„Ultima mutare”, în regia lui Kocsárdi Levente, este prima piesă a lunii noiembrie în sala Studio a teatrului maghiar, povestea ultimelor zile ale unor actori rămași într-un vechi teatru, care se demolează pentru construirea unui mall, a unui cartier rezidențial sau a unei clădiri de birouri. Sala mare a teatrului va găzdui spectacolul de teatru-dans „Dysphoria Show”, despre izolarea individului și depresia care devine o stare cotidiană, o meditație asupra graniței dintre normal și anormal, într-o montare scenică bazată pe mișcare, acustică și imagine, în care dialogul este redus la minimum, și coproducția teatrului maghiar cu teatrul arădean și teatrul din Sombor, „Exit”, în care personajele sunt migranți economici din Europa de Est în Marea Britanie, care au lăsat totul în urmă și așteaptă să se îndeplinească promisiunile primite într-o lume necunoscută.

În 12 noiembrie, în sala Studio va avea loc premiera „Erendira & bună-sa”, spectacol în limba română realizat de asociația Arte-Factum în parteneriat cu teatrul maghiar, care reunește tineri actori din Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Turda și este pus în scenă după povestirea „Fantastica și trista poveste a candidei Eréndira și a nesăbuitei sale bunici” și a romanului „Toamna patriarhului”, de Gabriel García Márquez. Montarea dorește să pună în discuție condiția actorului tânăr, puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr.

Tot în sala Studio vor mai avea loc două reprezentații ale comediei negre „Wiener Walzer”, care analizează problema moralității și a sincerității individului față de el însuși iar în sala mare, o reprezentație cu ”Improvizația de la Versailles sau casa maimuțelor”, după Molière.


În 24 noiembrie, va putea fi vizionat un spectacol-invitat pentru copii din Oradea, „Moha és páfrány”, care va fi tradus în limba română la cască, iar în 25 și 26 noiembrie, o nouă premieră, „Forbidden Books”, text scris și regizat de dramaturgul polonez Szymon Adamczak, o coproducție a festivalului TESZT cu festivalul „Temps d’Images” din Cluj-Napoca și institutul „Adam Mickiewicz” din Varșovia. Spectacolul din 25 noiembrie va fi jucat în limba maghiară, cu traducere în limba română, iar cel din ziua următoare va fi jucat în engleză, fără traducere. Teatrul maghiar va fi prezent și în această lună cu mai multe spectacole în deplasare.

La opera timișoreană, continuă și în această lună festivalul internațional „Timișoara muzicală”, care se va încheia în 15 noiembrie. Primele spectacole, opera „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini și baletul „Șeherezada” de Rimski-Korsakov, sunt programate în data de 6 noiembrie. Tot în cadrul festivalului sunt cuprinse opereta „Contesa Maritza” și opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi. Festivalul se încheie în 15 noiembrie, cu spectacolul de balet Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo și „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni. În cea de-a doua jumătate a lunii, cei mici sunt așteptați la opera „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdink și „Bayadera” de Ludwig Minkus, spectacol susținut de elevii studioului de dans „Hellena Ganser”. În 26 noiembrie, la ora 18,00, în foaierul operei va avea loc conferința „George Enescu – Oedip pe înțelesul tuturor”, va fi prezentată o expoziție și va fi interpretată Sonata a III-a pentru pian și vioară op. 25. Luna se va încheia cu „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, două spectacole de balet susținute de elevii școlii de balet „Rodica Murgu” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.