Sute de clădiri din sistemul de învățământ dar și din cel medical,...

Sute de clădiri din sistemul de învățământ dar și din cel medical, fără autorizație din partea ISU. Ce achiziție în premieră este pe cale să facă ISU Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Inspectorul șef al ISU Timiș, locotenentul-colonel Lucian-Vasile Mihoc, a atras atenția asupra faptului că în județ există clădiri care funcționează în sistemul de învățământ, dar care nu au autorizație emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În acest sens, în viitorul apropiat se vor derula acțiuni pentru a acoperi și construcțiile neautorizate.

„Din 700 de clădiri din sistemul de învățământ din Timiș, 114 nu au autorizație de securitate din partea ISU. La nivel medical, ca obiective socio-economice, vorbim de 490 de clădiri neautorizate. Situația nu este normală. Vorbim de spații speciale, unde sunt îngrijite persoane. Este o situație foarte sensibilă, în sensul în care aceste școli aparțin de regulă de municipalitate, de o comună. Singura soluție e ca primăriile să facă demersurile pentru autorizații. Vom avea cinci echipe care vor verifica ce mai e de făcut. Sunt două situații principale. Prima, în care directorul nu a făcut niciun demers pentru intrarea în legalitate, iar al doilea, dacă a făcut, va trebui să vedem ce a concretizat mai departe consiliul local, repsectiv primarul, pentru a iniția demersul”, a declarat locotenentul-colonel Lucian-Vasile Mihoc la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș se pregătește să fie beneficiarul unei achiziții în premieră. „Pentru partea de primă intervenție am avut în dotare tot ce am avut nevoie. Am considerat că mai avem nevoie de anumite echipamente, inclusiv acea automacara care să deservească întreaga regiune și să fie foarte operativă.


Am avea nevoie de mai multe motoferăstraie dar mai și o serie de alte utilaje pentru munca noastră. Există interes din partea mai ales a consiliului județean. Am avut sprijijn și din partea primăriei. Din fondurile locale este în curs de derulare o achiziție pentru o platformă de intervenție la 42 de metri, pentru blocuri de 10 etaje. Urmează ca echipamentul să fie livrat anul viitor, este o achiziție publică. Vom fi printre puținele Inspectorate pentru Situații de Urgență care au asemenea echipament”, a dezvăluit comandantul ISU Timiș.

Întrebat de materialele cu care sunt anvelopate blocurile-turn, locotenentul-colonel Lucian-Vasile Mihoc a menționat că „în cazul blocurilor-turn, materialele de construcție nu le avizăm noi. Singura situație în care, conform legislației, e necesară obținerea autorizației e atunci când blocurile se anvelopează, dar cu mansardare. În rest, putem verifica doar inopinat dacă se respect anumite standarde de construcție, neimpuse de pompieri. Blocurile-turn trec doar prin partea de certificat de urbanism, iar în astfel de situații răspunde doar proiectantul și executantul lucrării. El răspunde solidar cu beneficiarul investiției. Din verificări se pune o barieră termică astfel încât incendiul să nu se propage”.

Conducătorul ISU Timiș a fost pus și în situația de a face un exercițiu de imaginație, în caz de reale dezastre. „Trebuie să ne gândim că, dacă vorbim de un cutremur, avem și noi o problemă. La nivelul țării cred că este întocmită o concepție de intervenție la cutremur. Au fost realizate cinci scenarii ipotetice. Nu pot să spun că am fi depășiți, dar solicităm sprijin regional. La un dezastru major nu poți să rezolvi o situație cu 700 de oameni. Există mobilitate la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgențe. Fiecare județ are pregătiți 100 de pompieri care să sară în ajutor acolo unde este nevoie. Avem cu ce, dar întotdeauna se poate mai bine”, a fost de părere Lucian-Vasile Mihoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.