Tot mai mulți copii obezi în România: cifre îngrijorătoare într-un studiu mondial...

Tot mai mulți copii obezi în România: cifre îngrijorătoare într-un studiu mondial în care au fost implicați cercetători de la Universitatea de Medicină din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

cantar copil

Specialiștii trag un semnal de alarmă: în România sunt tot mai mulți copii și tineri care au probleme cu greutatea. Astfel, anul trecut, aproape 20% dintre fete și 30% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 11% dintre băieți au fost diagnosticați cu obezitate.

La cealaltă extremă, 15% dintre fete şi 13% dintre băieţi erau subponderali, iar aproape 3% dintre fete şi 3% dintre băieţi erau cu deficit ponderal moderat şi sever.

Potrivit specialiștilor, în ultimii zece ani, în România, procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, iar cel al băieților cu obezitate s-a dublat. Medicii au și o explicație pentru asta: alimentația nesănătoasă.

„În această perioadă de creştere economică pentru România s-a petrecut şi o tranziţie nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătăţii pe tot parcursul vieții”, transmit reprezentanții Universității de Medicină din Timișoara.

Trei medici timișoreni, care predau în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, au participat la realizarea unui studiu mondial, referitor la creșterea ratei obezității la copii și adolescenți.

Studiul a fost efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății, iar rezultatele lui sunt de-a dreptul îngrijorătoare: numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii.

Acest studiu a analizat măsurătorile greutăţii și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani.


Peste 1000 de cercetători, dintre care 12 din România, au contribuit la acest studiu, care a analizat indicele de masă corporală și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016.

„În ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii şi adolescenţi au crescut la nivel mondial şi continuă să creasca în ţările cu venituri mici şi medii. Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului și al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele nutritive sănătoase fiind prea scumpe pentru familiile și comunitățile sărace. Tendința prezice o generație de copii și adolescenți care cresc obezi și, de asemenea, malnutriți. Avem nevoie de modalități de a face alimente sănătoase și nutritive mai accesibile la domiciliu și la școală, în special în familiile și comunitățile sărace, precum și în reglementări și taxe pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase”, a declarat profesorul Majid Ezzati, autorul principal al studiului, de la Colegiul Imperial din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.