Tudose anunţă „o mini-remaniere” săptămâna aceasta. Ce miniştri se află pe lista...

Tudose anunţă „o mini-remaniere” săptămâna aceasta. Ce miniştri se află pe lista neagră | Premierul vorbeşte despre DEMISIE: Nu aş putea spune că sunt într-un moment fericit al relaţiei cu Dragnea

0
DISTRIBUIȚI

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, la Antena 3, că va face „o mini remaniere” care va viza mai mulţi miniştri „cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene”. Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose, potrivit unor surse citate de Mediafax.

”Lui Ilan Laufer i se reproşează inactivitatea guvernamentală”, au precizat sursele politice. Premierului Mihai Tudose şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea cu privire la activitatea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc.

Mihai Tudose a contestat cifrele prezentate într-un sondaj comandat de către PSD referitor la încrederea de care se bucură miniştrii. ”Dacă nu ai mâncat nişte copii cruzi dimineaţă, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat şi cum l-a comandat (sondajul – n.red.)”, a declarat premierul.

Tudose a spus că, în eventualitatea în care sondajul ar prezenta cifre reale, rezultă că ar trebui ca Guvernul să rezolve anumite probleme care au apărut în interiorul său. ”Dacă lucrurile stau aşa ori sunt eu de vină prin ceea ce fac sau nu fac, ori sunt nişte lucruri în Guvern care justifică aceste cifre – prezenţa unor miniştri cu probleme penale, legat de activitatea sau lipsa de rezultate a unor miniştri – şi săptămâna aceasta voi lua nişte decizii dure, dar necesare (…) Să spunem că este adevărat: ori avem o problemă şi trebuie să plec acasă, ori sunt nişte probleme în Guvern şi trebuie să le reglăm”, a declarat Tudose precizând ulterior că este vorba de ”o mini remaniere”.

Întrebat care ar fi miniştrii care vor fi înlocuiţi, pe lângă cei cu probleme penale, prim-ministrul a spus: ”Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul.”

Tudose a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitându-se a spus că printre ei sunt ”trei cu probleme care crează probleme şi la nivel de percepţie publică şi, în unele situaţii, şi la nivelul Comisiei Europene”. Invitat să precizeze dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose a spus: ”Nu ştiu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”

În ce priveşte tensiunile din partid, premierul a admis existenţa unei nemulţumiri. ”Poate proveni din nemulţumirea şi frustrarea unor din partid sau din afara partidului că lucrurile merg, de la nişte oameni care nu sunt foarte fericiţi că nu le-au ieşit anumite jocuri, vorbesc şi de anumiţi lideri de sindicat care-şi văd periclitată poziţia sau anvergura cu care se laudă”, a mai spus Tudose, menţionându-l dintre liderii sindicali pe Bogdan Hossu.

Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, la Antena 3, că a invocat posibilitatea de a demisiona de la conducerea Guvernului, într-un cerc restrâns, de numai câteva persoane, Tudose precizând, totodată, că relaţia nu Dragnea nu este ”într-un moment fericit”.

Întrebat dacă a vorbit în partid despre posibilitatea de a demisiona din postul de prim-ministru, Mihai Tudose a spus: ”Da, am spus-o foarte clar, am spus-o într-un cerc de trei, maxim patru persoane.


Dacă lucrurile stau aşa de rău şi Guvernul s-a prăbuşit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine”.

Premierul a spus că a aflat din presă de criticile aduse Guvernului în şedinţa de luni a Biroului Permanent Naţional, la care nu a participat din cauza întâlnirii cu secretarul general al NATO, iar ulterior a avut o discuţie cu lideri de organizaţii din PSD care au venit la Palatul Victoria.

Nu sunt într-un moment fericit al relaţiei cu Liviu Dragnea”, a spus Tudose precizând că marţi va avea o discuţie la partid care să lămurească tensiunile din ultima vreme. Întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze în relaţia cu preşedintele PSD, Mihai Tudose a spus: ”Sincer, nu. Chiar nu. (…) Mâine vom face o asemenea discuţie când vom vorbi despre toate bărbăteşte.”

Invitat să precizeze care sunt cauzele tesiunilor din PSD, prim-ministrul a spus: ”Unii au foarte multă imaginaţie, foarte mult timp liber şi poate anumite sentimente de frustrare.” În ce priveşte soluţiile, Tudose a spus că variantele sunt ”lămurirea situaţiei sau cineva trebuie să plece acasă”.

În ce priveşte înlocuirea unor miniştri, Tudose a spus că tot el va face propunerile pentru succesorii acestora. ”O să-mi asum propunerile şi o să le supun votului coaliţiei. Am găsit nişte soluţii bune, dacă între timp apare ceva mai bun…”, a conchis premierul.

În momentul de faţă, în guvernul Tudose sunt trei miniştri împotriva cărora procurorii au început urmărirea penală sau au cerut Parlamentului să o încuviinţeze. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

De asemenea, procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție.

Printre miniştrii contestaţi în mass-media se află Liviu Pop, ministrul Educaţiei, care a declarat, joi că, în medie, în România, mandatul unui ministru al Educaţiei este de şase luni. „Eu am o lună şi jumătate prin 2012, mă apropii uşor de 6 luni”, a declarat Pop. „În medie, avem cel mai scurt mandat al unui ministru al Educaţiei în Europa. În ultimii 27 de ani, un ministru al Educaţiei a rezistat în România 6 luni. Ştiu că acesta s-ar putea să fie ultimul meu discurs în faţa dumneavoastră, în calitate de ministru. De aceea, stau relaxat şi ştiu că nu am făcut eroare de sistem cum au făcut alţii”, a declarat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a fost criticat în mass-media pentru lipsa manualelor pentru clasa a V-a şi pentru intenţia de a tipări manualele şcolare doar la Editura Didactică şi Pedagogică, deţinută de către stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.