Vești bune pentru fermieri: vin subvențiile. Câți timișeni au depus dosare

Vești bune pentru fermieri: vin subvențiile. Câți timișeni au depus dosare

0
DISTRIBUIȚI

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început, la mijlocul lunii octombrie, campania de plăți în avans a subvențiilor agricole.

În județul Timiș sunt înregistrați în jur de 18.000 de fermieri autorizați, însă potrivit reprezentanților APIA, aproximativ 14.000 dintre aceștia beneficiază de plăți în avans, după ce au depus cereri unice de plată în anul 2017.

Dan Micluță, directorul adjunct al APIA Timiș, ne-a declarat că 4.000 de fermieri nu primesc subvenții agricole în avans începând cu data de 16 octombrie pentru că au fost supuși unor controale.

„Sunt undeva la 14.000 de fermieri autorizați din județul Timiș care urmează să primească subvenții.


Nu știu care este valoarea lor, pentru că se calculează din mai multe scheme diferite, dar vorbim de milioane de euro. Nu au intrat la plată fermierii care au fost supuși controalelor. Avem 18.000 de fermieri în total, iar aproximativ 4.000 nu primesc încă subvenții. Dar și acești fermieri care au fost supuși unui control, în următoarea săptămână sau în următoarele două săptămâni urmează să-i plătim, intră și aceștia pe tranșă”, a explicat Dan Micluță.

Potrivit reprezentanților APIA, din data de de 16 octombrie se acordă plăţi în avans în cadrul tuturor schemelor de plăţi, iar începând cu data de 1 decembrie a acestui an, se vor efectua „plăţile corespunzătoare diferenţei între cuantumul calculat şi acordat în avans şi plafonul financiar ar fiecărei scheme, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate”.

Directorul adjunct la APIA Timiș a mai precizat că fermierii primesc un procent de 70% din plata pe suprafață, iar în zonele cu „constrângeri naturale”, 80%.

„La fiecare fermier diferă avansul, care se calculează în funcție de numărul de hectare, de zona unde e amplasat și de ce sprijin are. Vorbim de un procent din fiecare formă de sprijin. Acum s-a făcut un procent de 70% din plata pe suprafață, din plata redistributivă și unde sunt zone cu constrângeri naturale și de acolo s-a plătit 80%. Pentru fiecare fermier se calculează diferit avansul, în funcție de suprafață și de zona de amplasare”, a detaliat Micluță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.