Zoltan Papp, chitaristul cu studii la Londra: „Am plecat în Anglia pentru...

Zoltan Papp, chitaristul cu studii la Londra: „Am plecat în Anglia pentru că în Timişoara nu există şcoală muzicală“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Chitaristul timişorean Zoltan (Zolly) Papp, membru al formaţiei Blackjack, a decis să părăsească oraşul nostru în urmă cu un an, pentru a urma o şcoală de muzică din capitala Mariii Britanii, loc unde a reuşit să acumuleze cunoştinţe desoebite pentru orice muzician.

„Am plecat în Anglia din singurul motiv că în Timişoara nu există şcoală muzicală în afară de Conservator, care e mai mult pe executare, nu pe creaţie. Am găsit un curs de Creative Musicianship la BIMM (British and Irish Institute of Modern Music), care este institutul britanic de muzică modernă. Am avut parte de cursuri diverse cu profesori foarte talentaţi care sunt muzicieni la rândul lor. Pot să spun că am crescut foarte mult lucrând cu ei, îmi place ce fac şi mă duc cu drag la ore. Între piaţa muzicală de aici şi cea din România… sunt asemănări dar şi deosebiri. Fiind mulţi oameni «internaţionali» la institutul de muzică, piaţa e mare. În România, în special în Timişoara, nu prea sunt muzicieni care vor să facă muzică, să vină periodic la repetiţii şi să lucreze acasă. Şi aici trebuie tras de oameni, dar măcar poţi să îi inlocuieşti cu alţii dacă nu fac treabă bună. În România, uneori nu prea ai cu cine, din păcate. Ca şi concerte sunt de toate felurile, de la festivaluri mici şi pub-uri obscure, până la săli imense ca şi arena O2. În funcţie de genul de muzică pe care îl cânţi şi ce popularitate/networking ai, aşa prinzi şi concerte aici. Nici aici piaţa nu este prea prosperă, dar mă gândesc că dacă ajungi mai sus puţin, acolo începe şi distracţia. Trebuie muncit mult, dar merită“, ne-a declarat artistul timişorean.

Chiar dacă momentan activitatea sa se concentrează pe cursurile din Londra, Zolly Papp n-a uitat de trupa Blackjack şi a demarat un proiect de strângere de fonduri pentru clipurile prin care vor să prezinte fiecare piesă în parte de pe albumul de debut al formaţiei.

„Pe viitor mi-ar plăcea să terminăm albumul care l-am pregătit cu trupa de acasă, Blackjack.


Prietenia puternică care o am cu Călin (celălalt chitarist al trupei) mă motivează să lupt pe două fronturi: să fac treabă şi aici, dar şi cu trupa de acasă. Cred că e foarte important să ai o legătură puternică cu oamenii cu care eşti în trupă ca să iasă muzica aşa cum ar trebui. Acum avem în plan să terminăm de înregistrat piesele şi să facem filmuleţe scurte pentru fiecare piesă în parte, ca să arătăm lumii mesajele din spatele pieselor reprezentate de diferite momente prin care trecem cu toţii. Avem deja prima piesă pregătită şi sperăm să o lansîm în câteva zile. Încercăm să strângem fonduri pentru video- uri printr-o campanie pe Kickstarter ca să putem colabora cu firma Pixelwarp din Birmingham care să ne ajute cu creaţia artistică. Campania reprezintă o încercare mai mult. Ştiam că nu o să strângem 30 de mii de lire sterline, dar ideea nu era de strâns bani, ci de a vedea cum vede lumea proiectele de genul. Din ce am analizat până acum, piaţa românească nu e receptivă la aşa ceva, nu prea suntem obişnuiti cu carduri şi oamenii nu prea înţeleg cum funcţionează. În Anglia lumea nu are bani din cauza că viaţa e foarte scumpă. Am colegi la care le ies degetele din papuci. Proiectul a fost comparat anterior cu campania celor de la Implant pentru Refuz. Ideea e că sunt nişte campanii foarte diferite. IPR au cerut bani pentru album, noi încercăm să vedem cum ar reacţiona lumea la campanii de genul, iar dacă vreodată strângem bani pentru creaţia artistică, fondurile vor fi trasferate către firma Pixelwarp pentru videouri, artwork şi multe altele legate de partea vizuala. Noi înregistrăm deja piesele în studio, iar albumul oricum îl lansăm când e gata, indiferent de ce se întâmplă cu campania de pe Kickstarter“, spune Zolly Papp.

Formaţia timişoreană Blackjack a luat naştere în anul 2012 şi este compusă din Adrian Niţulescu (bass), Adrian Geagea (voce), Sergiu Nădăban (tobe), Călin Imbrescu (chitară) şi Zolly Papp (chitară). Mai multe amănunte despre campania Kickstarter pe care au lansat-o se pot găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.