Adrian Orza despre modificările propuse la regulamentul CL Timișoara: „Nu pot respecta...

Adrian Orza despre modificările propuse la regulamentul CL Timișoara: „Nu pot respecta ceva nedemocratic, pe alocuri ilegal și prin alte părți imoral” VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Modificările propuse pentru regulamentul Consiliului Local Timișoara crează stupoare și sunt niște adevărate atentate la transparența actului decizional. Proiectul prin care „parlamentul local” ar ajunge substituit dorințelor primarului Nicolae Robu a fost depus de consilierul local PNL Grigore Grigoroiu.

Proiectul se ascunde sub „fluidizarea”, conform cerințelor legale, a modului de organizare și îndeplinirea atribuțiilor consilierilor locali și a aparatului de specialitate al Consiliului Local Timișoara, și urmărește exact contrariul. Prezent la emisiunea PRESSALERT LIVE, consilierul local independent Adrian Orza a comentat proiectul spunând că: „foarte multe discuții în preambului ședințelor consiliului local erau legate de faptul că apăreau proiecte de hotărâre care nu respectau regulementul și erau neconcordante cu legile transparenței. În loc să se îmbunătățească activitatea aparatului primăriei, să fie aduse materialele din timp și respectat regulamentul, se întâmplă contrariul”.

Noul proiect al penelistului Grigore Grigoroiu urmărește scoaterea obligativității ca ședințele să fie anunțate pe site-ul instituției cu patru zile înainte, să fie anunțată presa sau ca materialele să ajungă în posesia consilierilor locali. „Suntem în al șaselea an al administrației Robu, în care lucrurile se perpetuează în această natură. Inițial am crezut că se intră în normalitate, dar lucrurile s-au perpetuat. Dacă nu suntem în stare să respectăm regulile, trebuie să le anulăm?”, s-a întrebat retoric Adrian Orza.

Propunerea nu este doar un atac la adresa consilierilor locali, dar și al cetățenilor Timișoarei. „Legea cere ca matrialele să fie date cu câteva zile înainte, să fie promovate pe site. Scopul introducerii legilor transparenței a vizat cetățeanul, în sensul că trebuie să aibă acces la deciziile ce se iau în comunitate și să se poată interveni.


Cum poți interveni dacă nu știi nici ce urmează să se hotărască în viața ta până la urmă?”, a subliniat consilierul local independent.

Un alt paragraf al proiectului spune că de regulă ședințele comisiilor de specialitate sunt publice, însă comisia poate hotărî că unele se pot desfășura cu ușile închise. „Sunt anumite teme care pot duce la situații de genul acesta, când sunt date secrete, legate de identificarea unor persoane, spre exemplu. Dar ca să închizi o ședință de comisie îți trebuie argumente serioase, justificări. Dacă nu se formulează corect ar putea fi interpretate”, a spus invitatul PRESSALERT LIVE. Adrian Orza crede că proiectul cuprinde „prevederi care făceau accesul liber la informație și al cetățenilor, și al consilierilor asupra subiectelor. Este chestia gravă”.

Printre „atacurile” asupra consilierilor locali se numără și limitarea timpului de vorbire, despre care Adrian Orza spune că „este jenant și nu se explică dacă ai voie trei minute să vorbești asupra unui proiect sau trei minute în toată ședința. Sub impresia unor reglementări și reguli foarte precise se ascunde tentativa de a tăia microfonul dezbaterilor”.

În cadrul proiectului există și formulări compuse cu prețiozitate, care sunt fie vagi, fie distorsonează mesajul, precum „completitudinea documentației”. „Cred că a vrut să spună complexitatea documentației. E o folosire nepotrivită a cuvântului. Această procedură se face printr-o dispoziție a primarului. S-a complicat avizarea unui proiect de hotărâre. Dintr-o hârtie s-au făcut trei. Din această schimbare înțelegem că toată lumea fuge de responsabilitate”, a fost de părere consilierul local.

Printre schimbări se numără și acordarea posibilității primarului de a decide după voia sa dacă un proiect este urgent sau nu, fiind practic ștearsă orice procedură. „Un articol din legea 24/2000 spune că urgența trebuie demonstrată în scris, nu doar că vrea primarul. În foarte multe cazuri, pe ordinea suplimentară de proiecte erau cuprinse lucruri care nu erau urgente. Niște proiecte de hotărâre nu sunt niște gloanțe pe țeava unui AK-47”, a declarat Adrian Orza.

Proiectul urmează să ajungă pe masa prefectului. „Toate acestea sunt tentative de a suprima orice fel de entitate, pentru că o persoană are convingerea că le știe pe toate. Democrația e vitală, nu e ceva abstract. Dacă acest proiect va trece și nu este contestat în contencios de prefectură, nu am să-l respect. Una este să-l atac eu, alta prefectura. Nu pot respecta ceva nedemocratic, pe alocuri ilegal și prin alte părți imoral”, a conchis consilierul local independent Adrian Orza.

1 COMENTARIU

  1. Pe site primarie, la sectiunea Proiecte de hotarare din luna Noiembrie 2017, nu este postat acest proiect de modificare a REgulamentului CLT; si nici pe octombrie sau chiar septembrie. Cred ca pentru acest regulament trebuie ceruta dezbatare publica, dar cum il putem vedea si noi cetatenii? Pentru ca este posibil sa fie introdus spre votare, in sedinta CLT, si fara publicare, nu ar fi prima oara cand se incalca legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.