Alegeri parțiale în vestul țării: în locul de baștină al lui Nicolae...

Alegeri parțiale în vestul țării: în locul de baștină al lui Nicolae Robu, în orașul cu primar condamnat și în comuna cu edil decedat

0
DISTRIBUIȚI
Primăria Deva

Alegătorii din 16 localități ale României care, din diverse motive, au rămas fără primari după scrutinul de anul trecut, sunt așteptați la urne în 5 noiembrie, pentru a desemna un nou edil, iar într-o altă comună vor avea loc alegeri pentru consiliul local. În zona de vest a țării, vor fi organizate alegeri de primari în municipiul Deva, comuna arădeană Bocsig și comuna timișeană Checea.

Primar după gratii

Municipiul Deva este una din localitățile în care, la 5 noiembrie, au loc alegeri anticipate, după ce Mircia Muntean, de-a lungul anilor membru PNL, UNPR, PDL, PSD iar apoi PSRO și câștigător pentru a cincea oară al alegerilor din 2016, a fost nevoit să renunțe la funcția de primar pentru a executa o pedeapsă de șase ani de închisoare în regim închis la penitenciarul din Aiud.

În 2013, el fusese condamnat definitiv la patru ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar după ce a mai primit o condamnare de doi ani cu executare pentru conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate, la doar câteva zile după alegeri, suspendarea a fost revocată, iar longevivul primar al Devei a ajuns după gratii.

Candidați traseiști la Deva

La alegerile locale parțiale, fostul candidat independent în 2012 la funcția de primar al Devei și candidatul ALDE în 2016, Florin Oancea, este acum candidatul liberalilor, fiind susținut și de PSRO (Partidul Social Românesc) condus de Mircea Geoană, cu care PNL a semnat un protocol de colaborare. Florin Oancea este susținut, de asemenea, de filialele PRM, PER, PND (Partidul Național Democrat) și PRU (Partidul România Unită) pentru a câștiga primăria orașului Deva.


PSD a oscilat între pesedistul Ovidiu Moș, actualul primar interimar, și independentul Petru Mărginean, fost membru PUR (Partidul Umanist Român), PC (Partidul Conservator) și primar liberal al Devei în legislatura trecută, când a candidat pe listele USL. După ce candidatura sa a fost validată, Petru Mărginean s-a înscris în PSD, considerând că e compatibil cu proiectele social-democraților.

Chirurgul Marius Blendea, fost membru PSD, este candidat independent, susținut de partidul Pro România înființat de Daniel Constantin și Victor Ponta, a cărui înregistrare în Registrul Partidelor Politice a fost admisă în urmă cu câteva zile de Tribunalul București, decizia nefiind definitivă. ALDE l-a propus pe Ovidiu Ioan Popa, inginer de profesie și fost consilier județean PNL, care a prezentat locuitorilor Devei mai multe proiecte concrete cu care speră să câștige competiția electorală. În cursa pentru primăria Deva s-au mai înscris Vasile Iovan (PMP), Lucian Davidoni (USR), Ioan Brândușe (Partidul Socialist Român) și independenții Velu Adrian Călușer și Eduard Claudiu Cristoi, aproape 60.000 de alegători având posibilitatea să decidă care ar fi cel mai bun primar al orașului. La alegerile din 2016, aproximativ 23.000 de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Primar cu afaceri

La Bocsig, pesedistul Ioan Florin Ciul, primar al comunei în perioada 2008-2016, când a fost reales, și-a pierdut mandatul după ce, în primăvara acestui an, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, definitivă, l-a declarat incompatibil. Agenția Națională de Integritate constatase că din iunie 2008, primarul deținea și calitatea de reprezentant și membru al întreprinderii familiale Ciul Ioan Florin „MCP”. După verdictul instanței, Ciul a fost obligat să demisioneze iar acum, primăria din Bocsig este disputată de șapte candidați: Teodora Abrudean (PSD), Adriana Băcioi (PNL), Daniel Crîsta (ALDE), Teodor Miclăuș (USR), Ioan Diman (PMP), Teodor Pătrăuță (independent) și Iulian Munteanu (independent).

Un primar regretat

La Checea se organizează alegeri după ce fostul primar liberal, Dorin Birdean, și-a pierdut viața în urma unui infarct, la sfârșitul lunii mai. A fost unul din cei mai longevivi primari din Timiș. Din 1996 până în 2004 a fost primar la Cenei, iar apoi la Checea, după ce satul care aparținea de Cenei a devenit comună. Economistul Cristian Oniță a fost desemnat candidat unic din partea PSD și ALDE, Daniel Florea este candidatul PNL, iar Aranca-Irina Valea candidează din partea PMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.