Guvernul României, atenționat de Bruxelles în cazul Timișoara – Capitală Culturală Europeană...

Guvernul României, atenționat de Bruxelles în cazul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Ce probleme au fost semnalate VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Viitorul sună bine pentru Timișoara, la 14 luni de când a primit titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Veștile sunt bune și de la Bruxelles, unde a apărut un prim raport elaborat în urma activității de până acum a asociației conduse de directorul executiv Simona Neumann, prezentă în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE.

„A fost un an bun din punct de vedere a ceea ce am reușit să facem cu asociația. Un an de tatonări în ceea ce privește găsirea de finanțare. Am experimentat câteva lucruri noi, am pregătit specialiști în domeniul cultural și vom continua, pentru că anul nu s-a sfârșit”, și-a început discursul președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 Simona Neumann.

La ceva mai bine de un an de la câștigarea titlului de către Timișoara, concluziile venite de la Bruxelles după monitorizarea făcută sunt de bun augur. „Faptul că avem o structură stabilă, care să implementeze programul, a fost de bun augur. În particular s-a subliniat faptul că suntem printre puținele capitale cultural europene care deja fac ceva concret din primul an, care știu cum să abordeze implementarea. S-a apreciat gândirea strategică”, a dezvăluit Simona Neumann.

Desigur, problemele nu au lipsit, neimplicarea de până acum a structurilor centrale din România fiind principala bulină neagră semnalată de comisia europeană. „Au fost semne de întrebare cu privire la implicarea Guvernului, pentru că nu există o asumare financiară oficială. A fost o asumare printr-o declarație publică, dar de la câștigare și până acum nu s-a concretizat nimic. Noi trebuie să știm pe ce scară vom lucra.


Dacă nu o vom primi, va trebui să redimensionăm programul cultural, fiind o mare problemă”, a subliniat invitata PRESSALERT LIVE.

Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 se află în discuții cu Ministerul Culturii, încercându-se identificarea modalităților de finanțare. „A existat în noiembrie un mic aport. Trebuie găsite modalități de finanțare nu pe portofoliu de proiecte, ci trebuie să existe o linie de finanțare globală pentru Timișoara 2021. Dacă noi vom trimite solicitări de finanțare pentru fiecare proiect de finanțare în parte, separat, se va pierde foarte mult timp”, a specificat Simona Neumann.

În ceea ce privește implicarea autorităților locale, deși este loc de mai bine, raportul de la Bruxelles are o nunață pozitivă. „Partea bună este că primăria a ajuns la o formă de finanțare acceptabilă pe baza faptului că Timișoara 2021 a fost declarat programul cultural prioritar al orașului. Este o soluție viabilă și din punct de vedere al legislației românești, am explicat în fața juriului. Recomandarea este și ca Guvernul să aplice aceeași legislație românească, nu mai trebuie nimic schimbat în legislație. Lucrurile s-ar rezolva mult mai simplu”, a explicat Simona Neumann. Printre alte recomandări venite din partea Uniunii Europene se numără semnarea contractelor de finanțare, iar apoi plățile efective, dar și existența unei finanțări multianuale.

Din partea Ministerului Culturii se aud până în momentul de față doar greierii. „Nu am primit niciun răspuns clar în această privință. Ministerul ne-a solicitat un buget estimativ pentru anul viitor, pe care l-am trimis în septembrie”, a precizat Simona Neumann.

Un alt lucru de luat în vedere pentru asociația care a adus Timișoarei titlul de Capitală Culturală Europeană ar fi numărul persoanelor angajate. „Este un cerc vicios. Vom avea nevoie de mai multe persoane care să lucreze, dar nu putem angaja dacă nu avem banii necesari, pentru că există întârziere financiare. Mai mult, avem nevoie și de un sediu mai mare”, a explicat președintele asociației, Simona Neumann.

În comparație cu celelalte capitale cultural europene, Timișoara 2021 este poziționată foarte bine după primul an, din punctul de vedere al Uniunii Europene. „Este foarte bine, ne-au lăudat. Mă bucur, dar vreau mai mult. Vreau să facem cea mai frumoasă capitală culturală europeană din ultimii 20 de ani”, a conchis Simona Neumann, președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.