Bega Blues Band, mândria Timișoarei: peste 30 de ani de jazz și...

Bega Blues Band, mândria Timișoarei: peste 30 de ani de jazz și prietenie FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Bega Blues Band este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când regretatul Béla Kamocsa „Kamo” și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Braşov-Kronstadt.

În urmă cu patru ani, cu ocazia aniversării a 30 de ani de existenţă, trupa a susţinut un concert impresionant alături de orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, dirijată de maestrul Radu Popa, cu invitaţii speciali Moni Bordeianu (primul solist al celebrului grup Phoenix), Aura Twarowska (solistă a Operei din Viena), Alexandra Guţu (violoncelistă-solistă a Filarmonicii Banatul din Timişoara) şi Liviu Butoi (saxofonist de jazz). Formaţia a obţinut de-a lungul anilor o serie de distincţii şi premii, printre acestea numărându-se în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România şi Diploma de Excelenţă „pentru întreaga activitate muzicală şi pentru promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în lume”. După decesul lui Bela Kamocsa, în ianuarie 2010, Johnny Bota a preluat conducerea grupului, care a lansat în luna noiembrie 2015 albumul „Brassica Soup”, cu compoziţii semnate de Johnny Bota și Lucian Nagy.

„Admirabil scăldat în rădăcinile genului, o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc“, astfel descrie Central and Eastern European London Review muzica celor de la Bega Blues Band.

Membri cu CV impresionant

Liderul trupei, Johnny Bota, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1980, la secția vioară.


La aceeași instituție a obținut, în anul 2008, Diploma de Doctor în Muzică, la secția muzicologie, cu teza „Vioara în jazzul nou”. Johnny Bota a cântat cu cei mai renumiți jazz-mani români, cum ar fi Johnny Răducanu, Ştefan Berindei, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Eugen Gondi, Liviu Butoi, Toni Kühn, Teodora Enache, Harry Tavitian şi a evoluat alături de artiști de jazz internaționali, ca Paul Weiner, István Gyárfás, Claudia Raths, Terry Seabrock, François Hervé, Claude Barthélemy, Sophia Domanchich, Paul Rogers, Urs Leimgruber, Jiří Stivín, Patrick Scheider, François Moutin şi Edir dos Santos.

Mircea Bunea înființează și activează în câteva formule muzicale de rock (Uranus, Aqua-Vox, Univers). Colaborează și cu muzicieni de jazz și blues, precum Béla Kamocsa, Mişi Farcaş, Liviu Butoi, Alexandru Andrieș. După 1989 se alătură muzicienilor Béla Kamocsa şi Johnny Bota pentru a forma Bega Blues Band, alături de care participă la numeroase turnee în țară și în străinătate și înregistrează două albume (Blues de Timișoara, Bega Blues Band Live).

Lucian Nagy a absolvit Facultatea de jazz „Richard Oschanitzky” din Timișoara, a participat la workshop-uri și masterclass-uri cu: Bob Franceschini, Dave Liebman, Bennie Maupin, Paul DeCastro, Rick Conditt, Peter Herbolzheimer şi Larry Harlow. A colaborat cu muzicienii: Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin, Gabriel Rosati, Brian Torff şi Csaba Pusztai.

Maria Chioran este absolventă a secției de canto clasic din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de jazz „Richard Oschanitzky” din cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara, a urmat cursuri de măiestrie susținute de Karen Gallinger, Charenee Wade şi Ellie Wright. Maria Chioran a colaborat cu artiști de jazz ca Eldad Tarmu, Henry „The Skipper” Franklin şi Csaba Pusztai, cu formațiile „ABRA” și „Lucian Nagy Sextet”.

Tony Kühn, pianist și chitarist, a concertat alături de importante personalități muzicale din țară și străinătate. Studiază germanistică la Universitatea din Timișoara, Facultatea de litere și filozofie. În 1980 participă la Festivalul de la Sibiu cu „Eugen Gondi Trio”, iar între 1981-1982 este membru al formației jazz-rock „Post Scriptum”. În 1987 participă la Festivalul George Enescu de la Tescani. În 1990 participă la Festivalul internațional de la Debrecen, Ungaria cu „Béla Kamocsa Trio”. Între 2005 și 2010 a fost lector la Facultatea de muzică, profil Jazz-Pop, în cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara.

Lică Dolga este absolvent al Școlii Populare de Artă Timișoara, la secția percuție (1973), unde l-a avut ca profesor pe Ion Casapu. Între anii 1981-1993, Dolga este baterist în formația Pro Musica, condusă de Ilie Stepan, alături de care apare la numeroase festivaluri rock din țară. Susține concerte și alături de alte trupe consacrate ca: Iris, Holograf, Compact, Roșu și Negru. Din anul 2000 până în prezent, Lică Dolga este bateristul formației Bega Blues Band, cu care participă la numeroase concerte și turnee în țară și străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.