Bisericile de lemn din zona Făgetului, prezentate în cadrul unei expoziții de...

Bisericile de lemn din zona Făgetului, prezentate în cadrul unei expoziții de fotografie și a unui film documentar, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

biserici de lemn

Sunt de o valoare incontestabilă, dar cu toate acestea, sunt ascunse de ochii vizitatorilor. Este vorba de bisericile de lemn din zona Făgetului, ridicate încă din Epoca medievală, dar cărora le trec pragul pra puțini vizitatori din cauza lipsei infrastructurii.
Cu scopul de a promova aceste lăcașuri de cult, a fost realizată o expoziție de fotografie cu tema “Lemnul de dincolo de cer”, care a fost vernisată, astăzi, la Centrul de informare turistică de pe str. Alba Iulia din Timișoara.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat și filmul documentar „Lemnul – dincolo de cer”, realizat de Mihai Pinti de la TVR Timişoara în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei, respectiv redactorul Irina Arieșan. În film sunt prezentate bisericile de lemn din zona Făgetului pentru a se găsi noi alternative de restaurare şi conservare ale acestora, cu scopul de a fi introduse într-un circuit turistic de promovare a Banatului.

“Ridicate încă din Epoca medievală, multe astfel de bisericuțe au rezistat până în zilele noastre. Se întâlnesc în toate regiunile istorice ale țării și constituie prototipul artei populare în lemn al epocii în care au fost construite. Elemente de patrimoniu cultural material de o valoare incontestabilă, bisericile de lemn din zona Făgetului rămân, însă, ascunse de ochii vizitatorilor, din cauza lipsei infrastructurii turistice. Proiectul „Lemnul de dincolo de cer” vine în întâmpinarea nevoii de recuperare a memoriei locale, de conștientizare și apreciere a identității locale și a patrimoniului cultural local printr-un demers adaptat prezentului si prin mijloace actuale”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara, prin intermediul unui comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii de la Centrul de informare turistică din centrul Timișoarei, corul studenților Facultății de Teologie din Timișoara a susținut un recital de colinde românești.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Arhiepiscopiei Timișoarei și Fundației Culturale Kratima din Timișoara.


Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie – 29 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.