Braconierii arheologici, pericol real pentru siturile din Timiș. Care este motivul pentru...

Braconierii arheologici, pericol real pentru siturile din Timiș. Care este motivul pentru care Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național a acordat cele mai multe amenzi VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, a explicat la PRESSALERT LIVE din ce cauză respectarea elementului arheologic este văzut ca o povară de administrațiile locale, în procesul începerii și finalizării proiectelor de infrastructură. Cele mai multe amenzi acordate de către Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național au fost date întocmai din această cauză.

„Există senzația că poți scăpa fără să fii prins. Încep șantierele fără studiul pe care-l fac arheologii, acolo unde se cere. Am avut tot felul de episoade, ba la Popa Șapcă, ba la Oituz. Ideea de a distruge istoria Timișoarei pentru o lună de trafic fluent nu e foarte bună. Dezvoltarea în forță are sensul ei, dar pe termen mai scurt. O dezvoltare în forță haotică pe termen lung nu aduce beneficii. Trebuie să se țină cont de lege, pentru că ea se va aplica la un moment dat. E mai bine să faci lucrurile din timp, astfel nu vor apărea blocaje. Hârtiile de care tot aud că se impiedică unii și alții nu sunt degeaba.


Ele te asigură că ceea ce faci este bine”, a explicat Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național.

Cu peste 100 de situri arheologice, Timișul este văzut ca un rai de braconierii arheologici, care, ajutându-se de detectoarele de metale, pot da peste niște adevărate comori. „Nu pot spune că în Timișoara există o piață neagră locală, dar există braconieri arheologici cunoscuți. Câteodată ne mai aduc și nouă obiecte, dar fără valoare de piață, pe care le-am preluat, de obicei. Topoare de bronz, inele, monede, iar una a fost foarte interesantă, făcută sub Vladislav de Plevna, un rege maghiaro-polonez”, a dezvăluit Sorin Predescu, aflat în studioul HDV.

Probleme există și cu muzeele din județ, care lasă de dorit tot mai mult, odată cu trecerea timpului. „În principiu există o problemă reală cu firmele care execută foarte multe lucrări, până învață să includă în lucrare descărcarea arheologică. Continuăm controalele la muzee, încercăm să-i facem să depună dosarele de reacreditare. Punctele muzeale din județ au dispărut. Am verificat anumite colecții, dar condițiile de păstrare sunt jalnice”, a subliniat șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național.

Motivul principal pentru starea reprobabilă în care se află cele mai multe muzee din Timiș este descentralizarea culturii, din punctul de vedere al lui Sorin Predescu. „Noi am deculturalizat România. S-a plecat de la premisa că vor fi oameni interesanți de cultură în comunități, însă realitatea este că nu mai avem cămine culturale, biblioteci comunale, activități de cultură reală. Trebuie să existe minimum de centralizare și răspândire a culturii către masă. Nu avem strategie culturală. A dispărut, înghițit de cuvântul divertisment”, a conchis invitatul PRESSALERT LIVE, Sorin Predescu.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.