Brit-pop de Timișoara: cum s-a înființat și apoi s-a stins o trupă...

Brit-pop de Timișoara: cum s-a înființat și apoi s-a stins o trupă unică în România, Persona

0
DISTRIBUIȚI

Timişorenii de la Persona s-au format ca trupă în anul 2003, numele formației fiind inspirat de filmul omonim al regizorului suedez Ingmar Bergman. Primul recital al tânărului grup s-a desfășurat la mijlocul acelui an, în luna iunie, în incinta acum defunctului club Lemon.

Primele „demo”-uri („Home in the Arms”, „Computer Breakdown”, „Ride on Love Street” şi „Momentary Lack of Passion”) au fost înregistrate la mijlocul anilor 2000 şi au fost bine primite de publicul din întreaga ţară. Cu ocazia primului concert acustic al celor de la Persona – desfăşurat la un alt local de atunci dispărut, Jazz Club Pod 16 – băieţii au demonstrat, dacă mai era cazul, că formaţia a avut toate atu-urile pentru a deveni un nume de referinţă în scena rock naţonală, stilul abordat de timişoreni fiind unul cu mult „lipici“ la urechile celor plictisiţi de sunetul popular printre prea multe trupe de rock din acea vreme. Cu acea ocazie n-au lipsit nici preluările inedite, remarcabile fiind cele din repertoriul Sonic Youth sau Black Rebel Motorcycle Club, dar mai ales a reorchestrării hitului „Raindrops keep falling in my head“, una din cele mai superbe piese din repertoriul lui B. J. Thomas.

Made in Timișoara, rafinat în Germania

Urmarea firească a activităţii celor de la Persona a fost lansarea albumului „Suburbia Afterlife”, scos de labelul german EMG Records. Albumul a fost înregistrat în Timişoara şi masterizat în Germania de Sven Bonse, sound-tehnicianul celor de la Reamonn. Primul single, „Head on the Door”, a fost difuzat în heavy rotation de radiourile nationale şi a intrat pe locul 1 în Topshow la Radio Guerilla. Pe lângă un număr mare de concerte în cluburile româneşti, Persona a cântat la principalele festivaluri din Romania (Stuffstock, Bestfest, Peninsula, Under London, Rock la Mureş, Peninsula), împărţind scena cu trupe ca dEUS, The Charlatans, Ting Tings, Santana, Robots in Disguise, Trash Fashion, The Swan Bride (SK) sau Amber Smith (HU).


În afara ţării, Persona a concertat în Ungaria, la Debrecen, precum şi în celebrul club A38 din Budapesta, respectiv în Germania, la Brunswick (Firefield Festival), Gelnhausen şi Berlin.

„Suburbia Afterlife” a fost fără îndoială un album de excepţie pentru piaţa românescă. Principalul merit pentru care discul de debut Persona merită toată consideraţia este acela că luat per ansamblu, este un album bine realizat, muncit şi plin de substanţă. Nici nu e de mirare, având în vedere că băieţii au avut de ales din vreo 40 de compoziţii scrise de-a lungul celor şapte ani cât a durat „năşirea“ discului.

În 2011, primul videoclip oficial este filmat la piesa „Momentary Lack of Passion” (filmat şi produs de Flavius Băican). Începând cu 2012, sunt compuse noi piese, trupa filmând şi două noi videoclipuri la piesele „Ghosts are Dancing” (regizat de Andreea Dincă, produs de DoiFilm) şi „Not Lost without You” (regizat de Frăţiman M, editare şi post-producţie de George Hora – Studio 66). Muzica trupei este una de influenţă britanică, însă nu poate fi strict încadrată într-un gen anume. Backgroundul şi influenţele muzicale ale membrilor trupei, rafinate de experienţa şi maturitatea artistică, se împletesc şi definesc genul Persona. Influenţele Pixies sau The Smiths sunt omniprezente pe discul de debut „Suburbia Afterlife”.

Revenire înainte de despărțire

În luna august a anului 2014, trupa Persona a ieşit dintr-o perioadă de hibernare şi a lansat un nou videoclip la piesa „Not lost without you”, o melodie compusă „într-o singură zi“ după cum spunea solistul trupei, Gabriel Cherlia.

„Piesa «Not lost without you» a fost înregistrată în 2014 la DSProduction Timişoara de Atti Lukinich. E o piesă compusă într-o singură zi, «dintr-una», cum se întâmplă mai rar, şi este specială, pentru că e pe versurile unui prieten, A. Martinaş. Nu cred că mai avem piese cu versuri scrise de alţii. Ideea e că am primit textul şi a doua zi am făcut piesa. Videoclipul a pornit de la o provocare scrisă de Coco pe un perete, într-un loc unde să o văd zilnic: «în data de… Gaben a zis că face un clip». Aşa că a trebuit să mă conformez şi, după ce am avut piesa, l-am sunat pe Frăţiman, care are experienţă în arta videoclipurilor. După un brainstorming, o săptămână mai târziu aveam materialul video“, spunea vocea trupei.

Din păcate, în luna septembrie a anului 2015, fanii formaţiei timişorene au avut parte de o veste cât se poate de tristă: trupa a decis să-şi încheie activitatea. „Mulţumim pentru toată dragostea şi suportul pe care ni l-aţi acordat, a fost o călătorie minunată. Persona nu mai există. Salutări şi urmăriţi-vă visele, oricare ar fi acestea“, a fost mesajul pe care membrii trupei l-au postat pe pagina oficială de Facebook a formației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.