Concerte cu ştaif la ceremonia de decernare a premiilor Banat Jazz Awards...

Concerte cu ştaif la ceremonia de decernare a premiilor Banat Jazz Awards VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Evenimentul Miercuri „Banat Jazz Awards“ va avea loc în 22 noiembrie, la Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş. Evenimentul este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat și susținut de CJT.

Se vor oferi diplome şi trofee celor mai valoroşi muzicieni ai genului din Banat în 2017, dar şi câteva diplome de excelenţă unor muzicieni care de-a lungul anilor au adus prestigiu jazz-ului timişorean.

Anul trecut, în cadrul ultimei zile de desfăşurare a Timişoara Jazz Festival, s-au acordat pentru prima oară aceste premii, printre câştigătorii de atunci numărându-se Liviu Butoi (muzicianul anului 2016), Toni Kuhn, Eugen Gondi şi Puiu Lazaru (diploma pentru întreaga carieră), Sebastian Spanache (pianistul anului), Victor Miclăuş (basistul anului), Radu Pieloiu (bateristul anului), Petre Ionuţescu (trompetistul anului), Lucian Nagy (saxofonistul anului), JazzyBIT (grupul anului), Jazz Stories – Adriana Cârcu (cartea anului), Călin Pacatiuş (jurnalistul anului), Liviu Tulbure şi Nedici Dragoslav (fotograful anului).

Ediţia din acest an a decernării premiilor va fi întregită cu două concerte susţinute de grupul Eyot din Serbia şi de Giovani Guidi & Michele Rabia din Italia.

Eyot este un cvartet alcătuit din cei mai promițători tineri muzicieni de jazz din Serbia. Au înregistrat un debut spectaculos cu primul album, Horizon, în 2010, și de atunci nu încetează să crească în popularitate. Ceea ce îi face speciali este modalitatea în care par să fi doborât granițele temporale, geografice și culturale ale jazz-ului balcanic. Muzica lor corespunde, de fapt, spiritului timpului, împletind sonorități din muzica clasică, din rock și muzica tradițională și atrăgând în acest fel un public nou și, mai ales, tânăr.

Istoricul Eyot (însemnând “insulă”, în limba sârbă) începe în 2006, când liderul formației, Dejan Ilijić, înregistrează primul album solo la Ninety and Nine Records în New York.


Doi ani mai târziu , Dejan Ilijić înființează Eyot, cu Slađan Milenović la chitară, Miloš Vojvodić la tobe și Marko Stojiljković la bas. Trupa începe să concerteze în Serbia și să participe la festivaluri internaționale, unde prezența le este remarcată și apreciată, câștigând, în 2009, concursul Umbria Jazz Balkanic Windows, iar în 2012 Midem Off Showcase (Cannes, Franța). Muzica lor este deseori catalogată ca un mix între ambiental, world music și jazz, dar liderul formației o consideră pur si simplu muzică, dincolo de etichetările de gen, iar dacă ar fi să aleagă o influență majoră, aceea ar fi muzica clasică. Întrebat într-un interviu care îi sunt influențele în muzică, Dejan explică în detaliu: “muzica tradițională, Stravinski, Bartok – pentru ritm, orchestrare, profunzime; Nirvana – pentru energia fără limite; Miles Davis – pentru atitudine, Esbjörn Svensson – pentru felul în care a făcut jazz-ul accesibil unui public eterogen; Coldplay, U2, Radiohead și Björk- pentru emoția asemănătoare”.
După albumul de debut, Eyot au mai înregistrat discurile de studio Drifters (2013), Similarity (2014) şi Innate (2017).

Giovanni Guidi şi Michele Rabbia sunt doi muzicieni italieni arondaţi casei de discuri ECM. Giovani Guidi s-a născut în 1985 şi a fost remarcat de Enrico Rava în cursul unui workshop, fiind inclus în proiectul “Rava Under 21” care mai târziu a devenit “Rava New Generation”, cu care a înregistrat două albume. De-a lungul anilor, artistul a fost invitat să susţină concerte în cadrul unor festivaluri ca Umbria Jazz, Vicenz New Conversation, Zurich Nu Jazz, Umbria Jazz Balcanic Windows, Stavanger Mai Jazz, Jazzlandia, Noth Sea Jazz Festival, San Francisco Jazz Festival, Molde Jazz, Portland Jazz Festival. Michele Rabbia s-a născut la Torino în 1965 şi a colaborat cu o serie de artişti cunoscuţi.

Banat Jazz Awards va avea loc miercuri, 22 noiembrie, de la ora 18.00, iar biletele de intrare costă 30 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.