Daniel Dorobanțu, artistul complet care face muzică de basm. Cum îi aduce...

Daniel Dorobanțu, artistul complet care face muzică de basm. Cum îi aduce în fața publicului adunat în locații inedite pe Brâncuși sau pe Sadoveanu

0
DISTRIBUIȚI

De la debutul său, în 1995, muzicianul şi artistul vizual Daniel Dorobanțu a produs 11 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Artistul care a pus bazele Thy Veils, un ansamblu de artă sincretică, a pornit la drumul descoperirilor muzicale cu ajutorul unor figuri cunoscute ale scenei locale şi naţionale.

„În 1995 am înregistrat nişte piese care au făcut parte dintr-un proiect dedicat lui Brâncuşi făcut de un prieten de la Facultatea Tibiscus. Dacian Vâlcu din Romantic Jurgen ştia că mă pricep să scot sunete din computer şi vroia să îl ajut să facem ceva ce pe vremea aia se numea techno industrial. După aceea, i-am cunoscut pe cei de la Arc Gotic şi toată scena underground din Timişoara. Am descoperit o lume cu sensibilităţi specifice în care m-am simţit imediat acasă. După Arc Gotic, am cântat doi ani la clape cu Negură Bunget, iar după aceea am fost producător executiv la albumul Macadam al celor de la Blazzaj. Am lucrat cu Eddie Neumann care mi-a educat mult gustul în zona de jazz. A fost o frăţie care a contat mult. I-am cunoscut şi pe ceilalţi din Blazzaj şi am absorbit mult din know-how ul lor. Am avut şi o trupă cu Ionuţ Dorobanţu, Moebius Strip. Ionuţ fiind şi profesor, m-a ajutat mult, a avut o influenţă benefică asupra modului în care abordez viaţa. Am înţeles că e un lifestyle“, povestește Daniel Dorobanţu.

Expus la muzeu

Proiecțiile de artă video ale artistului nu doar însoțesc muzica, ci sunt parte egală din spectacol. În 2010, lucrarea de artă digitală realizată de Daniel Dorobanțu și Michaela Konrad, Memories of Now, a intrat în colecția Muzeului Ars Electronica din Linz, cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume. În 2012, Daniel Dorobanţu a realizat instalația video publică Danube Connection: Story & Glory, parte dintr-un amplu proiect transnațional derulat de Institutul Cultural Român împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în Viena, Bratislava și Budapesta. Printre lucrurile care au avut o influenţă în formarea lui Daniel Dorobanţu se numără şi jurnalul celebrului Brian Eno.

„Am citit un interviu cu Brandan Perry de la Dead Can Dance care a spus că în momentul în care îţi duci traiul ca artist, acest fapt automat îţi influentează gustul artistic. Recomandarea lui era ca un artist să încerce să-şi ducă traiul într-o zonă creativă, dar nu neapărat aceea unde există pasiunea. Este o chestie de focus creativ. O bună parte de timp am lucrat ca şi specialist IT. Până când am simţit că a venit momentul să mă focusez complet. Aşa m-am decis să mă dedic unei cariere creative. Un alt moment care m-a marcat a fost Jurnalul lui Brian Eno. Mi-a eliminat dubiile şi m-a făcut să mă simt că sunt născut pentru cea ce fac“, spune Daniel Dorobanţu.

„Mulţi ajung la Thy Veils mai ales prin partea vizuală“

Alături de activitatea sa sub numele Daniel Dorobanţu, artistul născut în 18 octombrie 1975 este binecunoscut şi graţie ansamblului de artă sincretică Thy Veils, care a fost invitat trei ani la rând să susţină recitaluri în cadrul celebrului festival Sziget de la Budapesta.

„Simţeam nevoia să fac o trupă, aşa s-a născut Thy Veils, un proiect colaborativ. În muzica Daniel Dorobanţu ţin cont doar de trăirea mea interioară, e o chestie mai personală, unde ţin cont şi de specificul nostru ca naţiune. Thy Veils e ceva mai global, unde la deciziile de producţie ţin cont de trăirea mea dar şi a colaboratorilor activi.


Poate sună greu de crezut, dar Thy Veils are o deschidere mai mainstream. Mulţi ajung la Thy Veils mai ales prin partea vizuală. Alţii, prin designul de evenimente, care este o direcţie de expresie artistică clar asumată din partea mea. Este un produs unitar, în care muzica face parte – ca şi toate celelalte ingrediente – în mod egal. La un concert vii să participi la o manifestare muzicală în timp real. La un spectacol vii să participi la un eveniment care conţine şi alte medii de expresie“, spune Daniel Dorobanţu.

Thy Veils a devenit un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, dar și internațional. Între proiectele recente ale artistului se numără cine-concertele din “seria de basm”. Elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc sunt aduse în modernitate prin cele mai actuale tehnici de producție și prezentare audio-vizuală.

„Basmul este o naraţiune mitologică care are proprietăţi specifice neamului nostru. Ele transmit o stare de uimire. Am observat că, la modul tehnic, spun basme într-un limbaj specific zilelor actuale. După primul concert de basm s-a triplat numărul spectatorilor care au venit la concertele mele. De multe ori eram întrebat ce muzică cânt şi nu ştiam exact ce să răspund. Am căutat cea mai eficientă formă de comunicare şi aşa am venit cu ideea de basm. Tehnic, ceea ce cânt eu este o intersecţie între ambient, electronica şi modern classical. Timbral, este ambient electronic“, explică artistul timișorean.

„Sunt oameni care descoperă o minune şi alţii care comunică această descoperire“

Pe 18 octombrie 2015, Daniel Dorobanțu a concertat timp de opt ore fără oprire, în fața a peste 500 de oameni, adunați în biserica romano-catolică Elisabetin din Timișoara, iar pentru zilele următoare, artistul pregăteşte un concert deosebit care se va desfăşura în incinta Filarmonicii Timişoara, o altă premieră pentru Daniel Dorobanţu. Concertul face parte din cadrul proiectului „Explorări Contemporane Ale Tradiției” desfășurat de Asociația Culturală Tradițională Negura şi va avea loc în 15 noiembrie, de la ora 20.00, la Filarmonica Banatul, cu intrare liberă.

„Concertul din filarmonică va fi un alt concert de basm care va avea o parte cinematică, o producţie video specială pentru acest eveniment. Va fi un film de basm, un spectacol multimedia în care partea vizuală este complet nouă, iar la partea de sunet 20 la sută va fi premieră. Îmi place să improvizez live. Vor fi şi citate din Blaga, Sadoveanu şi cântece populare şi locaţia este deosebită. Voi cânta singur de această dată“, spune artistul.

Anul trecut, Daniel Dorobanțu a lansat albumul “Liniștea Cuprinsurilor“, iar pentru viitor proiectul Thy Veils pregăteşte un proiect îndrăzneț, atât pentru peisajul muzical românesc, cât și pentru cinematografia autohtonă. E vorba de producția filmului Neoradiant, lungmetraj independent de science-fiction.

„Alături de Michaela Konrad am început un nou proiect de mari dimensiuni, care are ca temă misiunea Apollo 11. Pregătesc şi filmul Neoradiant, al cărui soundtrack va fi lansat în primăvara anului viitor. Mă bucur că există formate noi. În ceea ce priveşte muzica de la noi din ţară, cred că există mulţi pasionaţi. Din cauza facilităţii de a produce muzică, multă lume poate să încerce acest lucru. Asta nu garantează însă rezultate remarcabile. Cred că totul ţine de investiţie, de cât timp te dedici. Există indivizi care sunt maşinării biologice cu scopul de a da randament creativ. Trebuie să conștientizăm faptul că în zilele noastre este nevoie de colaborare. Sunt oameni care descoperă o minune şi alţii care comunică această descoperire“, spune Daniel Dorobanţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.