Dedicați carității. Proiecte de două milioane de euro în cei 15 ani...

Dedicați carității. Proiecte de două milioane de euro în cei 15 ani de activitate a Clubului Rotary Cetate Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Două milioane de euro este valoarea proiectelor realizate de Clubul Rotary Cetate Timișoara în cei 15 ani de activitate. Aceasta este o valoare minimă pentru că, de-a lungul timpului, au fost și alte proiecte „mici” care au fost realizate cu fonduri private adunate în cadrul clubului. În viața de zi cu zi, sunt oameni de afaceri, avocați, medici sau ingineri, dar când se reunesc pun la un loc fiecare ce are pentru a face bine – idei, bani sau cunoștințe.

Corneliu Bota, cel care a fondat în 2002 clubul, a știut din primul moment că pentru a avea proiecte de succes, trebuie să nu uiți ce ți-ai propus. „Am încercat de la început să fie un club format din prieteni. Un club, chiar și ca Rotary, are șanse mici să existe fără prietenie pentru că sunt momente de disensiune peste care poți să treci mai ușor când ești între prieteni. Suma realizărilor este extraordinar de mare și Clubul Rotary Cetate a devenit un nume respectat nu în Timișoara, în România, nu în România, ci în lume. Valoarea proiectelor noastre depășește cu mult posibilitățile foarte multor cluburi din România”, spune acesta cu mândrie.

De la an la an, proiectele au crescut pentru a dovedi că solganul „A servi” nu este o simplă vorbă. Luminița Țundrea, actualul președinte al Rotary Cetate, funcție care este ocupată anual de unul dintre membrii clubului, explică „scopul Rotary este încurajarea și cultivarea idealului de «A servi» considerat ca o bază a tuturor activităților valoroase și, în particular de a încuraja și de a cultiva dezvoltarea relațiiilor interpersonale ca o oportunitate pentru a servi și reguli de înalta probitate în exercitarea atribuțiunilor profesionale”.

Școli de nota 10

De-a lungul timpului, clubul Rotary Cetate Timișoara a inițiat și transformat în realitate o serie de proiecte care, inițial, păreau imposibile. Horațiu Rada, fost președinte al clubului își amintește că „într-o zi am văzut o știre că undeva în țară o fetiță a picat într-o fosă din spatele școlii și s-a înecat. Am spus că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple și așa apărut proiectul „Școli de nota 10”. Am mers la Inspectoratul Școlar Timiș și am cerut informații – erau 50 de școli în care elevii mergeau în fundul curții. Trebuie să înțelegi oamenii, nu poți să trăiești singur. Trebuie să le înțelegi nevoile, durerile Cu un an înainte de a începe proiectul am început să caut parteneri. Nimeni nu a crezut că poate să fie pus în aplicare. Susținerea a venit datorită omului, proiectului și credibilității tale în societate”.

Cu sprijinul sponsorilor și al donațiilor membrilor clubului au fost renovate 18 unități școlare, care au acum toalete și băi decente, înlocuind construcțiile de lemn putrezit cu uși strâmbe, prin care trecea vântul – Şcoala cu clasele I-IV – Butin, Şcoala cu clasele I-IV – Percosova, Şcoala cu clasele I-IV – Şemlacu Mare, Şcoala cu clasele I-IV – Şemlacu Mic, Grădiniţa cu program normal – Sculia, Grădiniţa cu program normal – Butin, Grădiniţa cu program normal – Percosova, Şcoala cu clasele I-IV – Cliciova, Şcoala cu clasele I-IV – Leucuşeşti, Şcoala cu clasele I-IV – Gladna Română, Grădiniţa cu program normal – Gladna Română, Grădiniţa cu program normal – Sălbăgel, Şcoala cu clasele I-IV – Ohaba Lungă, Grădiniţa Cebza, Şcoala cu clasele I-IV Cebza, Grădiniţa Macedonia, Şcoala cu clasele I-IV Macedonia și Grădiniţa Luncani.

În luptă cu drogurile

Clubul și-a asumat responsabilitatea de a iniția un demers cu impact social major, implicându-se activ în prevenirea și combaterea consumului de droguri prin proiectul „Stop joc, stop drog”. Gheorghe Fernea, președintele în mandatul căruia a început acest proiect care a ajuns în al treilea an de implementarea, susține că „nu ne-am propus să mutăm munţii din loc, nu ne-am propus să schimbăm lumea, facem doar ceea ce ştim noi mai bine: realizăm proiecte care să îmbunătăţească viaţa celor din jurul nostru. Suntem mânaţi de dorinţa de a ajuta şi de a ne implica”.

Din fondurile adunate de Rotary Cetate Timișoara a fost cumpărat un analizor de droguri – Drager DrugTest 5000 care a fost donat celor de la „Crimă Organizată”. Cu ajutorul acestui aparat se poate depista în doar câteva minute, după prelevarea unei monstre de salivă, dacă șoferul a consumat droguri – amfetamine, derivați amfetaminici, opiacee, cocaină si metabolizi, benzodiazepan și cannabis. De asemenea, au fos asigurate consumabilele pentru funcțioanarea aparatului care i-a ajutat pe polițiștii din Timiș să fie primi din țară care au avut posibilitatea de a prinde șoferi drogați la volan. ȘI nu au fost puțini. De asemenea, în cadrul proiectului au fost cumpărate mai multe perechi de ochelari care simulează efectul consumului de alcool şi de droguri, acestea fiind folosite în acțiuni de prevenire.

Pentru că studiile au demonstrat că alcoolul, tutunul şi drogurile sunt considerate de către adolescenţi un alt mod de a cunoaşte lumea, un „ajutor” de a relaţiona mai bine, de a uita de probleme, de a evada, de a socializa sau de a se afirma, un capitol important al proiectului a fost creșterea numărului de voluntari care au fost pregătiți de către specialiștii Agenţiei Naţionale Antidrog. Până acum, peste 20.000 de euro au fost alocați acestui proiect.

Mămici fericite, bebeluși sănătoși

Mircea Stoian, președinte al clubului în perioada a decis că este momentul să se implice direct în acțiuni de caritate după o discuție „cu niște medici, la o masă. Stăteam la masă și discutam despre ce salarii mici aveau atunci și cum fac să-și completeze veniturile. Unul dintre ei mi-a zis cu fundația mea îmi fac salariul cât vreau. Atunci am decis că trebuie să mă implic direct, nu doar să donez bani. Clubul Rotary este una din formele prin care faci acte de caritate și banii se duc 100% acolo unde trebuie. Nu mai există costuri cu plata angajațiilor asociaților, a spațiilor, toți banii se duc în proiect”.

Unul dintre proiectele-fanion ale clubului în zona de sănătate este și cel al primei biberonerii din România, la Clinica Bega din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Locul în care se prepara laptele pentru micuții născuți prematur care nu pot fi alăptați funcționa într-un spațiu impropriu. În „bucătăria de lapte”, pot fi primite, spălate și sterilizate biberoanele sau componentele pompelor de muls, va fi preparat laptele sau vor fi umplute biberoanele, răcite sau distribuite. De asemenea, au fost amenajate spații de cazare pentru mamele nou-născuților prematur tot din donațiile Rotary Cetate. La maternitatea Bega sunt recuperați anual între 80-100 de nou-născuți cu prematuritate extremă (cu vârsta gestațională cuprinsă între 24-32 de săptămâni și cu greutatea la naștere cuprinsă între 500-1500 gr.), a căror durată totală de recuperare poate fi de 30-90 de zile sau mai mult, în funcție de gradul de imaturitate şi/sau de patologia asociată.

Globuri pentru sânge

Anul acesta, când Rotary Cetate Timișoara împlinește 15 ani, se strâng fonduri pentru un alt obiectiv extrem de important din municipiu – Centrul de transfuzie sanguină.


Aici pungile cu sânge sunt cărate de asistente în lăzi pe scări, de la un etaj la altul deoarece liftul nu funcționează de ani de zile, iar centrifuga de separare a sângelui are an de fabricație 1950. O parte din fondurile pentru acest proiect vor fi strânse prin scoaterea la licitație în cadrul balului anual a 25 de globuri pictate manual de artiști timișoreni.

„Le-am propus o joacă serioasă, dacă putem spune așa. Este vorba despre 25 de globuri de pom din sticlă, globuri de Crăciun, care să fie decorate, pictate, gravate, după inspirația și dorința fiecăruia. Abstracte, figurative, monocrome, colorate, lucrările finale vor fi licitate și sperăm noi adjudecate în așa fel încât să adune cât mai mulți bani pentru scopul nostru caritabil. Tema este dificilă, suportul de lucru este pentru majoritatea diferit, ca formă, ca textură, ca dimensiune, dar bucuria noastră este că toți au acceptat și au dăruit din suflet timp, energie și creație”, explică Amalia Matei, vicepreședinte al clubului.

Concluzia celor 15 ani de caritate vine de la un alt fost președinte al Rotary Cetate Timișoara, Cosmin Grapini: „Rotary este un excercitiu de altruism a celor care poate au avut mai mult noroc în viață și care au înțeles că responsabilitatea civică este un privilegiu care trebuie să însoțească orice formă de succes. Rotary reprezintă puterea exemplului pentru comunitatea din care face parte, este o garanțe a spiritului civic pro-activ si apolitic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.