Cum va fi conservată o descoperire istorică importantă în mijlocul unui oraș...

Cum va fi conservată o descoperire istorică importantă în mijlocul unui oraș din vestul țării FOTO

2
DISTRIBUIȚI

Chiar în centrul Caransebeșului se află ruinele unei biserici medievale construite în secolele XIII-XIV și ale cimitirului acesteia, un valoros sit arheologic și arhitectural pe care municipalitatea dorește să-l conserve in situ pentru a-l transforma într-un important obiectiv cultural și turistic al orașului.

Inițial, s-a crezut că ruinele ar aparține unei vechi mănăstiri franciscane construite în timpul domniei regelui maghiar Ludovic de Anjou, dar obiecte care au aparținut cultului răsăritean, morminte bizantine și mai ales moneda descoperită anul trecut cu prilejul unor cercetări arheologice preventive impuse de unele lucrări edilitare, care au reluat săpăturile începute în urmă cu trei decenii, dovedesc că vestigiile au aparținut unei biserici răsăritene de rit ortodox.


Ipoteza este cu atât mai plauzibilă, cu cât se știe că până în secolul al XVI-lea, Caransebeșul a fost centrul unui district românesc care a avut o istorie proprie și se bucura de o largă autonomie. Treptat, nobilimea română din district a fost obligată să treacă la catolicism pentru a-și păstra privilegiile și posesiunile, iar sacristia bisericii a fost construită ulterior de către călugării franciscani.

În momentul de față se elaborează studiul istoric al acestei importante descoperiri și studiul geotehnic, precum și propunerea conceptului arhitectural peisagistic și studiul investiției, pentru obținerea unor fonduri nerambursabile dedicate sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care se intenționează obținerea unei finanțări de 5 milioane de euro, care ar urma să fie folosiți pentru conservarea și protejarea vestigiilor cu valoare de patrimoniu și amenajarea unui traseu pietonal care să permită observarea tuturor detaliilor din incinta ruinelor bisericii și a cimitirului.

Surse foto: expressdebanat.ro, caon.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.