Documente-bombă: lista securiștilor care au ridicat arme și au tras în timișoreni...

Documente-bombă: lista securiștilor care au ridicat arme și au tras în timișoreni în decembrie 1989

0
DISTRIBUIȚI

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, a publicat în Revista 22 numele ofiţerilor de Securitate care au ridicat arme şi muniţie, în intervalul 17-19 decembrie 1989, la Timişoara. De fapt, e vorba de două liste: una cu armamentul ridicat, cealaltă cu armamentul folosit. Din 272 de piese scoase dintr-un depozit al Ministerului de Interne, doar 63 au mai fost returnate.

Documentele publicate de Hodor vizează zilele de 17, 18 și 19 decembrie 1989, istoricul menționând că „de pe 20 decembrie nu a mai fost nevoie să-i aprovizioneze, pentru că în acea zi Ștefan Gușă a dat ordin unităților Armatei, care acționaseră în oraș, să se retragă în cazărmi”.

Portrivit sursei citate, au rezultat astfel două liste: una cu armele ridicate de securişti în zilele menţionate și alta cu armele găsite ulterior cu urme de tragere.


„Informațiile au fost folosite în timpul proceselor de la Timișoara pentru a proba implicarea capilor Securității și Miliției în represiune, dar nu s-a procedat niciodată la compararea extensivă a seriilor armelor și nici la chemarea în fața procurorilor a tuturor celor care le-au avut în custodie, pentru ca măcar să fie chestionați asupra modului în care le-au folosit. Or, comparația oferă rezultate spectaculoase”, atrage atenţia istoricul.

Printre cei care au tras în timișoreni în decembrie 1989, conform listelor, se regăsesc și oameni care au rămas în „sistem” și după revoluție, cum ar fi fostul locotenent-colonel Petru Pele, care după 1990 a făcut parte din SRI, fostul căpitan Ivan Ionel, cooptat apoi în celebra UM 0215, sau fostul locotenent, Lucian Mitrache, pensionat tocmai în 2009 de la DGIPI.

Documentele complete și articolul scris de istoricul Mădălin Hodor pot fi consultate AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.