Eveniment deosebit pentru iubitorii de istorie feroviară: lansarea cărţii „Depoul de Locomotive...

Eveniment deosebit pentru iubitorii de istorie feroviară: lansarea cărţii „Depoul de Locomotive Timişoara“

0
DISTRIBUIȚI

Un eveniment deosebit pentru iubitorii de istorie feroviară autohtonă, şi nu numai, va avea loc luni, 11 decembrie, la Timişoara, odată cu lansarea cărţii „Depoul de locomotive Timişoara – Cronică şi Monografie”, scrisă de Ioan Cotoc.

Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 11.00 la Şcoala Personalului din Depoul Timişoara şi cuprinde diverse luări de cuvânt de către Florin Blăgăilă, Valentin Ivănescu, Vasile Coroamă sau Ioan Haţegan şi alte momente interesante printre care se numără şi prezentarea mijloacelor actuale de remorcare în curtea Depoului.

Autorul acestei cărţi este născut în satul Leasa din judeţul Arad şi a fost admis în 1967 la Facultatea de Mecanică, secția Material Rulant, a Institutului Politehnic Timișoara și în urma examenului de licență, în anul 1972 a fost repartizat la depoul de locomotive Timișoara. La depou a fost trecut prin mai multe posturi, de la Instalatii și construcții, la Șef Atelier reparații locomotive, apoi promovat în Divizia Tracțiune și de acolo la Serviciul Siguranța Circulației, din Regionala C.F.R. Timișoara. În anul 1989 este numit Șef de depou la Depoul de locomotive Timișoara, În anul 1992 este trecut pe postul de Șef al Regulatorului de Circulație Tracțiune iar în anul 1995, este pensionat. Anul trecut autorul a publicat anul trecut Monografia satului Leasa intitulată „Rădăcini și Neamuri”, iar în acest an volumul „Cale lungă… Drum de fier”.

„Oamenii aceștia au scris istorie“

Cartea „Depoul de locomotive Timişoara“ este bogat ilustrată cu imagini de epocă inedite şi conţine 410 pagini.


Volumul va putea fi achiziţionat în ziua lansării la un stand special amenajat .

„Ca fiu şi nepot de ceferist am citit cu emoţie şi plăcere cartea domnului ing. Ioan Cotoc. M-am regăsit în multe dintre aceste pagini. Am copilărit pe o locomotivă cu abur şi tata mă şi vedea mecanic pe o locomotivă diesel hidraulică. Am hoinărit prin depou, m-am urcat pe placa turnantă Am intrat în remize Am privit activitatea zilnică a meseriașilor din depou. Paginile scrise de acest ceferist de o viață, ing. Ioan Cotoc sunt reale, bine documentate. Fiecare sector al depoului a fost cunoscut, cercetat și descris. La ce sector să te oprești mai întîi? Nu știi la care, pentru că fiecare este important în derularea activității.Coerența descrierii este impresionantă, iar numărul mare al numelor oamenilor și, mai ales, imaginile, sunt idei excelente. Fără imagini povestea, poate, nici nu ar avea așa de multă credibilitate. Imaginile dovedesc și continuitatea activității. În unele cazuri imaginile constituie (înlocuiesc) documente de arhivă. Paginile se citesc pe nerăsuflate. E bine să citești cu atenție, să vezi imaginile și să te gândești că oamenii aceștia au scris istorie. Fără contribuția lor depoul nu ar fi putut funcționa“, scrie Prof. Dr. Ioan Hațegan în cuvântul înainte al acestui volum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.