Expoziție unică, în vestul țării: 80 de păpuși din porțelan rare, vechi...

Expoziție unică, în vestul țării: 80 de păpuși din porțelan rare, vechi de aproape 200 de ani. Pe cine reprezintă figurinele

0
DISTRIBUIȚI

Ziua Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, instituită în urmă cu câțiva ani, după reabilitarea muzeului, este sărbătorită, și în acest an printr-un eveniment deosebit. De această dată, muzeul din Caransebeș, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, al cărui director este de origine din Caransebeș, a  organizat o expoziție unică, deschisă în această săptămână, în care sunt prezentate exponate care reprezintă un valoros patrimoniu. Este vorba de  peste 80 de păpuși de porțelan de o mare frumusețe, confecționate începând cu a doua jumătate a secolului al  XVIII-lea, când a apărut această modă, până la începutul secolului XX. Ele înfățișează figuri ale capetelor încoronate din acea vreme, dar și importante personaje din Evul Mediu și sunt îmbrăcate după moda timpului, astfel încât, pe lângă frumusețea execuției, ele au și o importantă valoare istorică și documentară.

Păpușile au capul și extremitățile confecționate după rețeta unui porțelan chinezesc al cărui secret de fabricație a fost păstrat timp de secole și care a fost descoperit de europeni abia în secolul al XVIII-lea, iar acestea se atașau corpului, făcut din cârpă.


Treptat, toate țările din Europa apuseană au început să confecționeze astfel de păpuși, pe vremuri fiind cel mai frumos cadou, dar care putea fi făcut copiilor din familiile înstărite. Păpușile de porțelan au devenit foarte căutate pe piața occidentală, iar valoarea unei păpuși poate ajunge și la câteva mii sau zeci de mii de dolari. Multe din păpușile ajunse în România au fost vândute de deținătorii lor în deceniile trecute și la noi au ajuns o raritate.

Păpușile au fost cumpărate de muzeul ploieștean de la un colecționar particular din Brașov și au fost expuse în ultimii doi ani în mai multe muzee mari din România. La Caransebeș, expoziția va fi deschisă până în luna martie.

Foto: reper24.ro, expressdebanat.ro, caon.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.