Invitație în Ținutul Pădurenilor, muzeul viu cu rădăcini în Dacia FOTO

Invitație în Ținutul Pădurenilor, muzeul viu cu rădăcini în Dacia FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Ținutul Pădurenilor, una dintre cele mai frumoase zone din vestul României, în care tradițiile n-au murit, va fi mai bine promovat cu scopul atragerii a cât mai mulți turiști.

Se află la o aruncătură de băț de Castelul Corvinilor, care atrage în fiecare an sute de mii de turiști români și străini, dar cu toate acestea, este prea puțin vizitat. Este vorba de Ținutul Pădurenilor, din județul Hunedoara, format din 40 de sate și cătune, ce oferă drumeților experiența întoarcerii imaginare în timp, chiar în vechea Dacie.

Cu scopul de a-i încuraja pe turiști să vină în Ținutul Pădurenilor, în această toamnă, a fost finalizat un proiect finanțat printr-un grant elvețian, prin intermediul căruia au fost identificate soluții și bune practici cu privire la dezvoltarea zonelor rurale din Ținutul Pădurenilor. Iar concluzia a fost una singură: vizitatorii ar putea fi atrași prin promovarea produselor montane specifice și a obiceiurilor și tradițiilor vechi de sute de ani, care încă se păstrează.

De asemenea, în comuna Ghelari a fost organizat și un târg de promovare turistică și economică a microregiunii Ținutul Pădurenilor – Țara Hațegului, la sfârșitul lunii octombrie, la care au participat și numeroși producători și meșteri locali. Astfel, au fost expuse costume populare și țesături, iar meșteri din zonă au demonstrat, în cadrul unor mini-ateliere de tâmplărie și fierărie, cum se realizează o potcoavă sau un topor.

Nu au lipsit nici plăcintele pădurenești, denumite și plăcintele lui Burebista și Decebal, umplute cu trei tipuri de brânză și două de smântână, prăjite pe soba tradițională, tocana pădurenească de miel sau brânzeturi și dulcețuri realizate de săteni.

La finalul proiectului „Conexiuni culturale pentru dezvoltarea sustenabilă a Microregiunii Ținutul Pădurenilor – Țara Hațegului”, implementat de Centrul de Asistență Rurală, a fost înființată și o asociație de turism în zonă. „Este halucinant să vină sute de mii de turişti la Castelul Corvinilor de la Hunedoara şi, la un singur pas, în Ţinutul Pădurenilor, să nu reuşim să atragem aceşti turişti. Aceasta a fost una dintre motivaţiile proiectului. Primele rezultate sunt înființarea unei asociaţii de turism în care să fie implicaţi toţi actorii din domeniu, un catalog de promovare turistică şi prima strategie cultural-turistică a microregiunii”, a declarat Paula Enuț, directorul Grupului de Acțiune Locală Ținutul Pădurenilor – Țara Hațegului.

Ținutul înconjurat de păduri

Ținutul Pădurenilor se întinde pe versantul estic al Munților Poiana Ruscă, între Valea Cernei și Valea Mureșului, din județul Hunedoara, și cuprinde 40 de sate și cătune. Locuitorii au fost numiți pădureni de vecinii lor din Țara Hațegului și din celeltalte zone apropiate pentru faptul că întreg ținutul este înconjurat de păduri.


Nu poți ajunge aici, din orice parte ai veni, fără să traversezi o pădure.

Ținutul Pădurenilor este considerat una dintre cele mai bogate zone etnografice din România. Unul dintre motive este acela că aici se întâlnesc sate tipice de culme, iar în mijlocul acestei lumi înconjurate de pădure au rămas neatinse portul, limba, tradițiile și cântecele. Costumul popular pădurenesc este admirat pentru măiestria cu care este realizat, fiind un descendent al costumelor populare ale dacilor.

Șuri acoperite cu căciuli de paie, case tradiționale din lemn, practicarea agriculturii terasate, portul popular de o frumusețe rară sau graiul pădurenesc fac parte și în ziua de astăzi din peisajul cultural al acestei zone, transformând Ținutul Pădurenilor într-un adevărat muzeu viu.

De asemenea, pădurenii iubesc să danseze, printre cele mai cunoscute dansuri populare din zonă se numără brâul pădurenesc, ardeleanca, spic de grâu și jocul de doi.

Admirat de la înălțime

Ținutul Pădurenilor se întinde pe teritoriul a șase comune din județul Hunedoara. De la începutul lunii martie 2016, Ținutul Pădurenilor este promovat oficial și turistic.

Printr-un proiect european în valoare de 210.000 de euro, finalizat în luna mai 2016, turiștii au parte în zonă de trasee etnografice, istorice sau ecumenice. De asemenea, a fost realizat și un observator turistic. Astfel, de la o înălțime de peste 20 de metri poate fi admirat nu doar Ținutul Pădurenilor, dar și cetatea Devei, Masivul Retezat sau Munții Apuseni. Totodată, a fost amenajat și un centru de informare turistică.

Printre cele mai importante puncte de vizitare din Ținutul Pădurenilor se numără cele 25 de biserici din lemn sau zid, considerate monumente istorice. Aceste vechi lăcașuri de cult se păstrează aproape în fiecare sat. De asemenea, în zonă se află și furnalul de la Găvojdia care a furnizat, împreună cu cel din Reșița, o parte a fontei din care este construit Turnul Eiffel. În Ținutul Pădurenilor se găsește și Alun, unde drumul din sat este pavat cu marmură, iar la realizarea frumoasei biserici din localitate a fost folosită doar marmură.

Alte două obiective turistice care nu trebuie ratate în Ținutul Pădurenilor sunt biserica din Ghelari – Catedrala Pădurenilor, ridicată în 34 de ani, și Lacul Cinciș, întemeiat de Cinci Inși, luptători în oastea lui Iancu de Hunedoara, pentru construcția căruia au fost strămutate trei sate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.