Aproximativ 100 de angajați ai E-Distribuție Banat, protest în fața sediului instituției...

Aproximativ 100 de angajați ai E-Distribuție Banat, protest în fața sediului instituției din Timișoara. De ce sunt nemulțumiți FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În jur de 100 de angajați ai E-Distribuție Banat din toate cele patru județe de compentență, Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, au protestat, astăzi, timp de o oră și jumătate în fața sediului instituției din Timișoara. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că, în ultimii zece ani, s-a redus numărul angajaților, astfel că salariații se plâng că sunt foarte obosiți fizic și psihic. De asemenea, protestatarii spun că au lefuri prea mici în raport cu munca prestată și că nu sunt de acord cu noua grilă de salarizare, pentru că nu le aduce niciun beneficiu.

Astfel, participanții la acțiunea de protest au ținut în mâini afișe cu mesaje precum „Jos mâinile de pe salariile noastre”, „Vrem creșteri salariale reale”, „Ne-ați furat mândria de a fi electrician”, „Show me the money” sau „Salarii decente pentru o companie europeană”. Totodată, manifestanții s-au folosit de vuvuzele pentru a face zgomot și au strigat „Unitate” sau „Rușine”.

„Protestăm pentru că societatea la care lucrăm a încercat să ne înjosească prin o minciună de schimbare a salariului, noul program de salarizare, prin care nu ne oferă nimic. Prin acest nou sistem nu o să avem creșteri salariale în următorii doi ani. Cei de la Muntenia și Dobrogea au semnat un acord între sindicate și HR ca să treacă la acest sistem salarial pentru doi lei la bonurile de masă. Pe noi ne-au penalizat lăsându-ne cu bonurile la 9,57 lei și refuză orice negociere la creșterile salariale”, ne-a spus Tudora Oprean, unul dintre angajații E-Distribuție Banat prezent la protest.

De asemenea, Florin Bucheru, președinte al Sindicatului Enel Banat, a declarat că protestul a fost organizat mai ales din cauza reducerii masive de personal.

„Ne-a scos în stradă exact cea mai acută problemă: reducerea masivă de personal. În ultimii zece ani, ne-am înjumătățit, iar înjumătățirea înseamnă că s-au preluat sarcinile celor care au plecat, dar nu și banii pentru că, din păcate, salariile nu sunt cele care ar trebui pentru munca pe care o prestează colegii mei. Aceste înjumătățiri au creat foarte multe ore suplimentare, o suprasolicitare a salariaților din punct de vedere fizic și psihic. Este o chestiune foarte gravă care are efecte automat și asupra serviciului care este prestat de noi, pentru că suntem un serviciu de utilitate publică. Suntem puțini și calitatea serviciului este tot mai slabă, salariații sunt obosiți fizic și psihic și sunt și nemulțumiți din punct de vedere salarial”, a explicat Florin Bucheru.

Întrebat dacă angajații E-Distribuție Banat sunt singurii din țară care nu au fost de acord cu noua grilă de salarizare, liderul sindical a precizat că da, explicând faptul că angajaților nu li s-a explicat ce înseamnă aceasta din punctul de vedere al creșterilor salariale.

“Dacă îi întrebăm care sunt creșterile salariale în 2018, în 2019 în urma implementării grilei de salarizare, nu știu să ne spună. Noi suntem convinși că se mimează de fapt această intenție de a se crea un nou sistem. Acest sistem practic tărăgănează creșterea salarială pe care noi o făceam anual, într-o anumită cotă, care era rezonabilă și care mulțumea într-o anumită măsură salariații”, a conchis Florin Bucheru.

E-Distribuție Banat: “Nu există scăderi de salarii”

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții E-Distribuție Banat transmit că sistemul de salarizare a fost redefinit la începutul acestui an, pentru că era “unul învechit”.

„Noul sistem pune bazele pentru atragerea angajaților tineri, care sunt dezavantajați în vechiul sistem, întrucât sporurile de vechime și de loialitate li se aplică în mică măsură.


În noul sistem, aceste sporuri sunt incluse în salariul de bază. Acest model a fost acceptat pe parcursul negocierilor de către toate sindicatele companiilor E-Distribuție, respectiv Muntenia, Dobrogea și inclusiv cele din Banat, care au semnat procesele verbale la etapele de negociere pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, documentul final a fost semnat la finalizarea negocierilor doar de către sindicatele din regiunile Muntenia și Dobrogea. Ca atare, în societățile E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea din România sistemul se aplică deja și are următoarele rezultate: venitul pe salariat a crescut, majorarea fiind mai mare pentru electricieni și dispeceri și mai mică pentru TESA, uu există scăderi de salarii, bonurile de masă se majorează față valoarea standard, în două etape”, transmite E-Distribuție Banat.

De asemenea, reprezentanții companiei mai comunică faptul că sindicatele E-Distribuție Banat au solicitat majoriri ale salariilor care sunt “nesustenabile” și le invită la dialog.

„Deși reprezentanții sindicali din cadrul E-Distribuție Banat nu au semnat documentul final de închidere a negocierilor, am continuat și continuăm să manifestăm deschidere și dorința de a coopera cu sindicatele pentru a ajunge la un acord convenabil pentru ambele părți. Din păcate, sindicatele E-Distribuție Banat au fost extrem de inflexibile și au continuat să solicite majorări de salarii semnificative și nesustenabile pe termen lung. Ne menținem promisiunea de a fi deschiși dialogului și dorim să ajungem la o soluție amiabilă pentru acest dezacord, care nu e benefic nici pentru angajați, nici pentru clienții noștri. Noul sistem salarial a fost deja aplicat în celelalte societăți E-Distribuție (Muntenia și Dobrogea), unica excepție fiind E-Distributie Banat”, se arată în comunicatul de presă al E-Distribuție Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.