Lacurile județului Timiș, oaze de relaxare, rai pentru pescari și rezervații naturale...

Lacurile județului Timiș, oaze de relaxare, rai pentru pescari și rezervații naturale unice FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Pescarii amatori sau cei care doresc să se bucure de câteva ore de liniște pe marginea unui lac, pot opta, în județul Timiș, pentru mai multe astfel de locuri, de la lacurile din jurul Timișoarei, precum cele de la Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Giarmata, Ianova, Herneacova, până la cele de la Jimbolia sau Satchinez, aflate la distanțe puțin mai mari, sau în zona montană, la Surduc.

Lacurile din jurul Timișoarei

Lacurile de la Becicherecu Mic, aflate în hotarul așezării, sunt o rămășiță a mlaștinilor care au acoperit câmpia Banatului până în secolul al XVIII-lea, și se întind pe o suprafață de 33 hectare, respectiv 13 hectare, fiind unul din obiectivele turistice ale Timișului și un foarte îndrăgit loc al pescarilor. Lacuri de crov există și la Dudeștii Noi, populate cu crap, somn și caras, iar iarna cu răpitori, căci pescarii împătimiți nu sunt speriați de frig.

La doar câțiva kilometri de Timișoara, la ieșirea din Dumbrăvița, lângă Pădurea Verde, se află un lac de acumulare amenajat în 2009, alimentat de apele Behelei, care ocupă 13 hectare și are o adâncime de 1,5 până la doi metri. Este populată cu mai multe specii de pește și se poate pescui pe bază de permis sau în schimbul unei taxe, fiind admis și pescuitul pe timp de noapte. Aici trăiesc și diferite specii de păsări protejate de lege, precum corcodelul mic, cucul, pițigoiul de stuf, stârcul de noapte sau stârcul mic. Un lac de acumulare aflat pe cursul pârâului Behela se află și la Giarmata. Se întinde pe o suprafață de 45 de hectare și reprezintă una dintre zonele de pescuit recreativ sportiv ale județului Timiș.

Un alt lac de acumulare se află în satul Ianova, pe cursul pârâului Valea Lungă. Are o adâncime de aproximativ trei metri, este populat cu plătică, crap românesc, caras și alte specii iar peisajul se remarcă atât prin frumusețea lacului, aflat nu departe de dealurile împădurite, cât și prin vegetația abundentă de pe malurile sale. Este un loc de recreere pentru iubitorii de natură și un adevărat rai pentru pescari, perioada de pescuit fiind permisă tot timpul anului. Un heleșteu de aproximativ șapte hectare a fost amenajat și la Herneacova, aici fiind crescuți și reproduși sturionii de Dunăre. Heleșteul este populat cu crap, șalău, și alte specii și este un loc minunat pentru iubitorii de pescuit.

Bălți de câmpie, arii protejate și lacuri montane

Bălțile Jimboliei, aflate la ieșirea din oraș, spre Comloșu Mare, sunt preferate de mulți pescari, deoarece sunt populate cu crap, știucă sau somn, specii de soi care îi atrag pe toți amatorii de pescuit iar cei care preferă să rămână spectatori se pot bucura de peisajul sălbatic și de liniște. Mlaștinile de la Satchinez sunt, de asemenea, o rămășiță a vechilor terenuri mlăștinoase bănățene și ocupă o suprafață de peste o mie de hectare, care reprezintă o rezervație naturală unică. Aria protejată a fost supranumită „Delta Banatului” și se numără printre cele mai frumoase obiective turistice ale provinciei, un adevărat paradis al păsărilor și un colț de liniște unic în această parte a țării.

Cea mai importantă zonă de agrement din această categorie rămâne însă lacul Surduc, aflat la poalele munților Poiana Ruscă, un lac de baraj artificial care oferă iubitorilor de natură o priveliște minunată, indiferent de anotimp.


Liniștea și frumusețea zonei sunt o atracție nu numai pentru pescari și vânători, ci și pentru amatorii de plimbări într-o zonă nepoluată.

Surse foto: infopensiuni.ro, banatour.eu, skytrip.ro, vestour.ro, turismtimis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.