Muzeul „Ștefan Popa Popa’s” s-a deschis la Timișoara. Caricaturistul, revoltat la inaugurare:...

Muzeul „Ștefan Popa Popa’s” s-a deschis la Timișoara. Caricaturistul, revoltat la inaugurare: „Am fost primit de toți șefii din lume și în România sunt scuipat” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2047600180">

„Regele caricaturii”, Ștefan Popa Popa’s, are propriul muzeu la Timișoara. Acesta funcționează într-un spațiu al Bastionului Theresia, fiind inaugurat astăzi, odată cu deschiderea oficială a Salonului Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice.

În cadrul Muzeului „Ștefan Popa Popa’s” sunt prezentate unele dintre cele mai apreciate caricaturi ale artistului timișorean, dar și fotografii din timpul evenimentelor din întreaga lume la care a participat, precum și o parte din medaliile și premiile primite de-a lungul timpului.

În ceea ce privește Salonul Internațional de Caricatură, acesta se desfășoară în perioada 24 – 26 noiembrie, fiind organizat cu sprijinul Muzeului Național al Banatului și al Consiliului Județean Timiș. La eveniment participă caricaturiști din șase continente, ale căror lucrări sunt expuse în mansarda Bastionului Theresia. De asemenea, caricaturiștii invită timișorenii să treacă pragul expoziției în următoarele două zile, pentru că vor realiza caricaturi live pe care le vor oferi gratuit participanților.

„Am considerat că este normal să avem un astfel de eveniment internațional, dar este important că vom avea și o expoziție permanentă a caricaturilor și un Muzeu Ștefan Popa Popa’s. Cred că este o recunoaștere a celui care are recunoaștere în toată lumea, mai puțin la noi acasă. Cred că acum se face dreptate, dacă pot să spun așa”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, în deschiderea oficială a evenimentelor.

La inaugurare a participat și Dan Puric, care a precizat că cel mai fericit pentru că s-a realizat un astfel de muzeu ar fi fost Ion Luca Caragiale. „Caragiale spunea că avem atât de mult umor, încât îl putem da la export. Acesta este visul lui Caragiale, e concretizarea unui vis. Ștefan are ceva, el e un bliț uman, el nu portretizează pe celălalt, el face întâlnirea dintre el și celălalt și într-o fracțiune de secundă îl surprinde. Dar e un dublu tablou: omul surprins prin trăsăturile lui fundamentale, dezvelește, te fotografiază cu sufletul, dar dedesubt este tabloul sufletesc al lui Ștefan. El în toate caricaturile are o blândețe, el nu rănește. Ștefan este un artist exploziv”, a spus Dan Puric.

De asemenea, mitropolitul Banatului i-a transmis lui Ștefan Popa Popa’s că are un har dat de Dumnezeu. „Dumnezeu l-a frământat pe om dintr-un bulgăr de țărână, iar Ștefan Popa Popa’s l-a făcut pe om dintr-o linie. Dacă omul creat de Dumnezeu trece prin mai multe ipostaze în viața lui, prin bucurie și tristețe, omul lui Ștefan trece doar prin bucurie. România e țara lui Popa’s, dar prin opera domniei sale, umbra Carpaților a trecut dincolo de Dunăre, de toate meridianele pământului. Am fost întrebat ce am în comun cu Ștefan Popa Popa’s: el a terminat Universitatea Politehnica și a devenit cel mai mare caricaturist din lume, iar eu la rândul meu am terminat Politehnica și am ajuns mitropolitul Banatului. Fără un har binecuvântat de Dumnezeu, n-ați fi putut trage nicio linie pe o bucată de hârtie”, i-a spus IPS Ioan Selejan caricaturistului.

Ștefan Popa Popa’s: „În România sunt scuipat”

Ștefan Popa Popa’s a explicat că la Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice participă cei mai importanți caricaturiști din lume și din România. “Azi, mâine și poimâine vă vom dărui caricaturi gratis, să vă bucurați de faptul că ele sunt făcute de cei mai importanți caricaturiști ai țării și ai lumii”, a explicat caricaturistul timișorean.

Întrebat de către jurnaliști ce înseamnă acest muzeu pentru el, artistul a răbufnit spunând că „o să mă urască și mai mulți dușmani. Eu așa zic, că am dușmani. Ăștia suntem noi, românii. De ce au înjurat-o pe Nadia Comăneci, că ea este simbolul țării, datorită ei s-a auzit de România. De ce au înjurat-o jurnaliștii? Sau noi suntem un popor care n-am avut nevoie de Brâncuși și nici de Cioran și așa n-o să avem nevoie de nimeni în țara asta? Eu am fost în toate capitalele lumii, am fost primit la cele mai înalte niveluri, de toți regii din lume, de toți șefii de state și în România sunt scuipat. Eu am fost cel mai controlat om de pe planeta asta și vreau să vă mulțumesc, stimate popor român, pentru acest lucru. Eu cred că meritam mult mai mult, pentru că eu unde am fost am scos România din rahatul în care este, am făcut furori unde am fost în lume”.

De asemenea, Ștefan Popa Popa’s a precizat, întrebat fiind în ce relație este cu autoritățile din România, că „pentru mine, Serviciul Român de Informații rămâne același serviciu în care sunt angajate toate curvele și toate slugile cretine ale politicienilor români. Sunt caricaturist, scot caricaturi și pe gură”.

Totodată, caricaturistul a afirmat că în cadrul muzeului care-i poartă numele nu sunt expuse din 0,5% din lucrările din colecția sa și că nu poate să-și prezinte medaliile de aur pe care le-a obținut, de frică să nu-i fie furate.

„Nu pot să pun medaliile mele din aur aici. Deocamdată, să mi se facă condițiile de muzeu, să fie sistem de alarmă, o pază și o să vedeți cele mai importante distincții pe care le are un român. (…) Voi face o revistă de umor care se va numi Caligrafia, este a muzeului, și o să vă demonstrez că 90% dintre români nu știu ce e aia caricatură. Noi avem cei mai buni caricaturiști din lume, dar populația nu este aproape de noi”, a conchis caricaturistul timișorean.

Ștefan Popa Popa’s este cel mai apreciat caricaturist din lume, intrat în Cartea Recordurilor, cunoscut și admirat de către cei mai importanți politicieni și conducători din lume.

Expoziția „Popa’s” poate fi admirată în perioada 24 noiembrie – 17 decembrie, la Bastionul Theresia, iar orarul de vizitare este 10.00 – 18.00.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.