Numărul polițiștilor ultragiați, în creștere în ultimii ani. Ce măsuri se iau...

Numărul polițiștilor ultragiați, în creștere în ultimii ani. Ce măsuri se iau pentru apărarea oamenilor legii

0
DISTRIBUIȚI

Comisarul Gabriel Clavac, șeful Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Timiș, și comisarul șef Traian Tătaru, adjunctul șefului Poliției Timișoara, au vorbit din postura de invitați ai emisiunii PRESSALERT LIVE despre proiectul de modificare a legii privind asigurarea protecției personalului MAI și a legii privind ordinea și liniștea publică.

Traian Tătaru crede că polițistul se poate bucura în momentul de față de protecția legii, însă au existat cazuri în care polițiștii timișeni, în special cei de la ordine publică sau poliția rutieră, care intră în contact direct cu cetățenii, au fost ultragiați, o statistică fiind prezentată de Gabriel Clavac. „În 2015 au fost șase fapte de ultraj, în care au fost implicați șapte polițiști. În 2016 a crescut la numărul la nouă, cu 11 polițiști ultragiați, iar în primele 10 luni din 2017 s-au înregistrat șase fapte de ultraj cu nouă polițiști ultragiați. Sperăm să îmbunătățim modul de reacție și să nu mai avem astfel de incidente”, a prezentat comisarul Gabriel Clavac. Șeful Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Timiș menționat că se ajunge la astfel de fapte în special „când cetățeanul este în stare de ebrietate.


Cei mai expuși sunt colegii de la ordiena publică și cei de la rutieră, care iau primii contact cu cetățeanul în stradă”.

Vor fi modificări și în ceea ce privește metoda de intervenție din stadă a polițistului, iar despre acestea Traian Tătaru crede că „reprezintă o măsură de protecție a polițistului. Proiectul de lege vine cu niște reglementări europene”. Totodată, adjunctul șefului Poliției Timișoara spune că „intrăm în normalitate dacă va fi promulgat proiectul de lege și va trece de legiuitor. În SUA sau în statele europene este stabilit uzul de armă și dă o autoritate mare polițistului, care se simte apărat dacă poate să folosească arma în mod legal, fără să i se impută ceva”.

Întrebat ce ar trebui reglementat pentru ca polițistul să aibă toate mijloacele de a afla adevărul, Gabriel Clavac a fost de părere că „acest proiect de lege cuprinde toate nevoile polițistului de investigații criminale”. De cealaltă parte, Traian Tătaru a exemplificat unele lipsuri în urma cărora pot apărea situații delicate. „Anumite situații nu pot fi probate. Cetățeanul poate spune că a fost abuzat sau că i s-a cerut mită, iar polițistul poate zice că nu este adevărat. Echipamentele de înregistrare audio și video montate pe autospeciale sau în echipamentul polițistului ar descuraja în primul rând acțiunea violentă a individului, a infractorului”, a fost de părere Traian Tătaru.

O altă schimbare adusă de proiectul de modificare a legii privind asigurarea protecției personalului MAI și a legii privind ordinea și liniștea publică ar fi introducerea în dotare a unor arme eficiente și neletale, precum armele cu bile de cauciuc sau electroșocuri. „Ele descurajează și potențialii agresori. Din acest motiv în alte state nu sunt atâtea infracțiuni de ultraj și cred că sunt binevenite în dotarea poliției române”, crede Gabriel Clavac.

Foto: Gabriel Brezeanu (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.