Peisagiștii nu văd cu ochi buni construcția fântânii muzicale din Parcul Botanic....

Peisagiștii nu văd cu ochi buni construcția fântânii muzicale din Parcul Botanic. De ce este imposibilă realizarea în termeni legali VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Nici peisagiștii din Timișoara nu văd cu ochi buni realizarea în Parcul Botanic a deja celebrei fântâni muzicale, a cărei construcție în valoare de aproape patru milioane de euro va fi suportată din bugetul local. Nu doar că suma de bani este problema, una cu care s-ar putea face alte lucruri mult mai folositoare timișorenilor, dar în special locația dorită de administrația Nicolae Robu.

Invitat la PRESSALERT LIVE, peisagistul Alexandru Ciobota, membru al Asociației Peisagiștilor din România, filiala Vest, a argumentat de ce o astfel de construcție este improprie. „Să ne gândim că în Parcul Botanic avem două surse importante de apă. Una dintre ele este secată de când știu eu. Nu văd sensul unei al treilea element de apă, care presupune costuri uriașe. Pe lângă acestea, este vorba de fântână muzicală între un spital și un cămin de bătrâni. Nu merge…”, a specificat Alexandru Ciobota.

Primarul Nicolae Robu nu se dezminte atunci când vorbește despre cei care-i pun la îndoială ideile, și pe care-i consideră niște „câini”, în sintagma „câinii latră, caravana trece”.


„Sunt patru universități în Timișoara, în care sunt specialiști, unde sunt experți extraordinari, cu expertiză, de la arhitectură, la planificare urbană, inginerie de mediu, studiu cultural, antropologie. Ce potențial! Atunci cum putem spune așa câinii latră caravana trece? Când cei ce latră ar trebui să ia parte la procesul decizional al administrației”, a exclamat Alexandru Ciobota. Părerea sa a fost completată de președintele AsoP Vest, Raluca Rusu, care a opinat că „este o declarație de intimidare. Informațiile sunt publice pe site-ul primăriei”.

Legat de bucata de teren care ar urma să dispară din registrul spațiilor verzi, cei doi invitați au spus, la unison, că momentan nu a fost încălcată vreo lege. „Juridic s-a făcut o dezmembrare, dar analizând, am aflat că această carte funciară încă apare cu funcțiunea de spațiul verde. Dacă nu ar fi apărut, era atacabilă. Legea 24 spune foarte clar că spațiul verde nu se poate strămuta sub nicio formă, indiferent de regimul juridic. S-a produs o dezmembrare, dar e în continuare spațiu verde cu funcțiunea menținută, dar cu alt CF”, a prezentat concluzia Alexandru Ciobota.

Prin urmare, este imposibil ca acea bucată de teren pe care ar urma să se construiască o parte a fântânii muzicale de aproape 4 milioane de euro și astfel locul să nu mai figureze ca spațiu verde. „Teoretic nu se poate. Spațiul verde nu se poate strămuta. În afară de investițiile de utilitate publică, pentru care trebuie respectată o procedură. O fântână publică nu e utilitate publică și nu va fi declarată niciodată astfel”, a punctat Alexandru Ciobota, completat de Raluca Rusu, care a cimentat cele spuse de el: „la scara ei propusă, atâta timp cât Parcul Botanic e în limite înregistrate, nu se poate construi în termeni legali”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.