Pornirea vaporașelor pe Bega și Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, discutate la...

Pornirea vaporașelor pe Bega și Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, discutate la aniversarea regiunii DKMT

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Constantin Duma

La aniversarea a două decenii de la înființarea Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, reprezentanții administrațiilor județene din România,Serbia și Ungaria au adus în discuție nu doar reușitele acestui proiect transfrontalier, ci și proiecte viitoare. Printre acestea, reluarea navigației pe Bega, realizarea unor piste de biciclete între țările regiunii, precum și o colaborare între Timișoara și Novi Sad, desemnate capitale culturale europene în 2021.

Orașul Novi Sad a fost, ieri, gazda festivității de aniversare a 20 de ani de la înființarea Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, o regiune de colaborare transfrontalieră care cuprinde acum județele românești Arad, Caraș-Severin și Timiș, județele Bács-Kiskun, Békés și Csongrad din Ungaria și provincia autonomă Voivodina din Serbia. Euroregiunea, înființată la Szeged în 21 noiembrie 1997, și-a propus o mai largă colaborare între comunitățile și autoritățile locale din diverse domenii precum cel economic, cultural, științific sau sportiv și este membră în Asociația Regiunilor Frontaliere din Europa.

Evenimentul, care a reunit președinți fondatori ai euroregiunii dar și pe cei în exercițiu, s-a desfășurat în sala mare a Adunării Provinciei Autonome Voivodina din Novi Sad. În cuvântul de deschidere, gazdele, reprezentate de Igor Mirović, președintele Guvernului Provincial și președinte în exercițiu al DKMT, împreună cu István Pásztor, președintele Adunării Provinciei Autonome Voivodina, au arătat importanța celor 30 de proiecte comune deja realizate pentru îmbunătățirea calității vieții celor cinci milioane de locuitori care trăiesc în spațiul cuprins în regiunea transfrontalieră DKMT, cu respectarea particularităților fiecărei țări și independent de orientările politice ale decidenților, dar și a stabilirii unor noi proiecte care să asigure succesul cooperării în viitor.

Viorel Coifan, fost președinte al CJT și unul din fondatorii euroregiunii, a punctat importanța proiectului strategic euroregional care a stat la baza extinderii relațiilor economice, culturale, științifice sau sportive și a dus la integrarea și recunoașterea DKMT în Europa Regiunilor, în 1999 DKMT fiind dat ca exemplu de bună practică.


Dan Ivan, președinte semnatar al protocolului pentru județul Arad, a subliniat normalitatea relațiilor interregionale din această zonă, spre deosebire de alte regiuni, în care greșita lor înțelegere a dus la tensiuni etnice. István Lehmann, dr. László Balogh și Zoltán Varga, președinți fondatori din partea județelor maghiare Csongrád, Bács-Kiskun și Békés, au pus accent pe potențialul economic al euroregiunii, cu particularitățile resurselor pe care le are, și felul în care acestea pot fi exploatate în viitor. Nu a fost uitat nici Boško Perošević, fost președinte al Consiliului Executiv al Provinciei Autonome Voivodina, care și-a pierdut viața în atentatul de la Novi Sad din 13 mai 2000 și care a fost comemorat de cei prezenți prin rememorarea rolului pe care și l-a asumat în cadrul cooperării euroregionale.

Printre proiectele notabile realizate în cele două decenii de existență ale DKMT, pot fi amintite deschiderea punctului de frontieră Cenad-Kiszombor, proiectul pentru situații de urgență și dotarea cu un sat mobil, care poate fi transportat rapid în situații critice, proiecte în domeniul sănătății, trasee tematice pentru valorificarea potențialului turistic, buletine informative euroregionale, constituirea uniunii pentru economie DKMT inițiată de fostul președinte al CCIAT Emil Mateescu – proiecte care au contribuit la dezvoltarea socio-economică a zonei și  care nu puteau fi realizate decât printr-un efort comun de atragere a unor fonduri europene.  Președinții în funcție și-au luat angajamentul de a continua această cooperare la un nivel superior, iar președintele CJT, Călin Dobra, a nominalizat câteva dintre viitoarele proiecte avute în vedere, printre care navigația pe Bega, piste de biciclete transfrontaliere, o colaborare între Timișoara și Novi Sad, desemnate capitale culturale europene în 2021 sau îmbunătățirea infrastructurii rutiere.

 

Foto: Constantin Duma

Etichete: Novi Sad, DKMT, aniversare, euroregiune, membri fondatori, proiecte

1 COMENTARIU

  1. O sa fim noi capitala culturala la pastele cailor. Cu numele ca in rest zero. Si va rog, in presa, nu le mai spuneti vaporase. Da-ti domnule pe google vaporetto. Termopanele astea plutitoare or sa faca iarasi o nefacuta ca poarta de la intrare. Si atunci o sa zica toti, dar domnule autoriatie aveati?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.