Primarul Robu vrea să pună botniță și lesă Consiliului Local Timișoara. Vezi...

Primarul Robu vrea să pună botniță și lesă Consiliului Local Timișoara. Vezi ce modificări aberante ale regulamentului CLT a propus liberalul Grigoroiu

0
DISTRIBUIȚI

Consilierul local PNL Grigore Grigoroiu a depus un proiect de modificare a regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local Timișoara prin care ”parlamentul local” este transformat într-o anexă a primarului Nicolae Robu. Deși apare ca inițiativă a sa, motivarea este scrisă în stilul care l-a consacrat pe edil. ”Scopul general îl reprezintă conformarea cu cerințele legale în sensul capabilizării modului de organizare în îndeplinirea atribuțiilor consilierilor locali și a aparatului de specialitate al Consiliului Local al Municipiului Timișoara precum și al unei bune comunicări cu primarul Municipiului Timișoara și cu aparatul de specialitate al acestuia. (…) Propunerile vin în clarificarea unor aspecte cerute de lege pentru o mai bună transparență și optimizare a proceselor administrative”, se arată în motivarea semnată de Grigoroiu.

În realitate, modificările urmăresc contrariul. Astfel, dacă acum ședințele comisiilor de specialitate au loc înaintea de ședințele de plen, Grigoroiu a propus înlocuirea obligativității cu formula ”de regulă înaintea ședințelor consiliului, atunci când ordinea de zi a ședintei acestuia cuprinde probleme sau proiecte asupra cărora i se solicită avizul”. Dacă până acum se vota pentru amendamente în comisii, liberalul vrea îngreunarea procedurii prin desemnarea unui consilier local de către președintele comisiei care să prezinte proiectul și apoi să întocmească un aviz în funcție de votul din comisie.


Prin propunerea de modificare, secretarul va putea ”propune primarului înscrierea unor probleme în proiectul ordinii de zi a ședințelor ordinare ale consiliului local”.

Unul dintre punctele cheie unde se vrea modificarea regulamentului sunt articolele care prevăd modul de redactare a proiectelor de hotărâri de consiliu local. Pentru toate acestea se invocă o ”procedură operațională” inventată de primarul Nicolae Robu. Printre altele, se elimină referatul de specialitate care însoțește un proiect de HCL, fiind înlocuit cu o serie de avize prin care se încearcă să rămână pentru primar doar semnătura pentru oportunitate. ”Completitudinea documentației (expunere de motive privind oportunitatea, raport de specialitate, aviz juridic, alte avize/rapoarte și anexe) va fi verificată la cabinetul Primarului, documentația fiind transmisă Consiliului Local prin Serviciul Adinistrație Locală și prin Biroul Aparatului Permanent de lucru al Consiliului Local. modificări conform Procedurii Operaționale”, se arată în proiectul de modificare.

Grigoroiu a cerut eliminarea aliniatului care spune că ”proiectele de hotărâri şi celelalte materiale se trasmit spre ştiinţă şi analiză tuturor comisiilor spre dezbatere şi avizare, cu 4 zile înainte de data şedinţei”  și cea re prevede că un proiect de HCL respins mai poate fi introdus pe ordinea de zi o singură dată în următoarele 12 ședințe ale CLT. De asemenea, se elimină și prevederea privind anunțarea opiniei publice și a presei cu patru zile înainte de plen.

Una dintre cele mai scandaloase modificări este cea care prevede că un consilier local nu va putea să mai vorbească mai mult de trei minute, asta în condițiile în care nu există restricții de timp în cazul invitaților, cum este și primarul.

Consilierul local Grigore Grigoroiu nu a putut fi contactat pentru a explica aceste modificări propuse deoarece este plecat în Rusia cu ansamblul Doina Banatului, ca director adjunct al Casei Studenților din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.