Protest al organizațiilor medicilor și pacienților față de slaba finanțare a medicinei...

Protest al organizațiilor medicilor și pacienților față de slaba finanțare a medicinei de prevenție. Cum vor continua lupta

0
DISTRIBUIȚI

manusi chirurgicale

Reprezentanții unei noi coaliții formate din mai multe organizații din Sănătate care s-a constituit, la sfârșitul lunii trecute, la București, au pichetat astăzi sediile județene ale prefecturilor și caselor de asigurări de sănătate, sediul guvernului și cel al CNAS, arătând că nu se mai poate asigura asistența medicală primară adecvată în actualele condiții de finanțare.

„Tragem cel mai sumbru și urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipsește cu desăvârșire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condițiile în care contribuțiile românilor au crescut an de an la fondul național de asigurări de sănătate”, a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar al federației patronatelor, iar Rodica Tănăsescu, președintele medicilor de familie, a adăugat că aceasta a rămas ultima opțiune pentru restabilirea unui drept fundamental al românilor, accesul la sănătate, în condițiile în care asistența medicală primară este esențială.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, medicii de familie din mai multe județe ale țării au decis să intre în grevă japoneză, după ce orice încercare de dialog cu forurile decizionale din sistem nu au dus la nici un rezultat și au declarat că sunt hotărâți să continue și cu alte forme de protest, dacă solicitările lor, vitale pentru medicina de prevenție, nu vor fi luate în seamă.


Cum și această formă de protest a fost ignorată de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, s-a constituit Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, din care fac parte Societatea Națională de Medicina Familiei, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, Salvați Copiii – România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și Asociația „Mame pentru mame”, iar Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice susține demersurile coaliției nou-înființate, care a decis să avertizeze prin noi acțiuni de protest atât instituțiile responsabile, cât și întreaga clasă politică cu privire la criza majoră în care se află medicina de prevenție.

Dacă nu le vor fi soluționate revendicările, reprezentanții nou-înființatei coaliții vor organiza, în 15 noiembrie, un miting la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.