Record de spații de birouri închiriate la Timișoara

Record de spații de birouri închiriate la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Dezvoltarea în ritm alert a sectorului IT&C și a centrelor de cercetare – dezvoltare a impulsionat și piața imobiliară.

Dinamica pieței de muncă în cel mai avansat domeniu a determinat un record de închirieri de spații de birouri în primele nouă luni ale anului, la Timișoara. Capitala Banatului a devansat astfel celelalte piețe majore din provincie, Cluj-Napoca și Iași, în ceea ce privește volumul de închirieri de spații de birouri. Iar cifrele arată că acesta e doar începutul.

Potrivit unei analize realizate de o companie de consultanță imobiliară din România, în primele nouă luni din anul 2017, la Timișoara au fost închiriați 32.000 de metri pătrați de spații de birouri, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Volumul de închirieri s-a dublat în ultimii trei ani, de la 18.500 mp în 2015 la 41.400 mp în 2016, iar anul acesta este așteptat un nou record de închirieri în orașul de pe Bega, confirmat de evoluția spectaculoasă din primele trei trimestre. „Începând din 2015, piața de birouri din Timișoara se află într-o creștere susținută pe fondul expansiunii rapide a sectorului IT&C și a centrelor de cercetare-dezvoltare, cu o serie de consolidări a principalilor ocupanți în clădiri noi cu specificații și funcțiuni moderne de clasa A”, a declarat Felicia Vasiu, managerul biroului din Timișoara al companiei de consultanță imobiliară care a realizat analiza.

Timișoara este unul dintre principalele centre de IT&C și Research&Development din România, atrăgând companii majore internaționale care și-au extins prezența locală an de an.


Cele mai mari spații de birouri au fost închiriate în ultimii ani de companii precum Bosch, Atos, Autoliv, Visma, Hella, ACI sau SAP.

De asemenea, în acest an, compania Nokia și-a consolidat birourile într-o singură locație și a ajuns cel mai mare ocupant de spații de birouri din afara Bucureștiului, cu o suprafață de 27.000 mp închiriată până în acest moment în Bega Business Park.

Număr uriaș de spații de închiriat

Timișoara deține 190.000 mp de spații moderne de birouri destinate închirierii, din care 45% sunt spații de clasa A. Aproximativ 33% din stocul existent a fost livrat în ultimii trei ani.

Livrările sunt așteptate să atingă un nivel record de 66.640 mp în 2017, în condițiile în care în primele nouă luni au fost finalizate birouri în suprafața de 28.200 mp, iar alte două clădiri, de 38.440 mp, urmează să fie gata până la sfârșitul anului.

Totodată, dezvoltatorii au în construcție clădiri cu o suprafață închiriabilă de 48.000 mp pregătite pentru livrare în 2018, în timp ce fazele ulterioare de extindere ale principalelor proiecte permit construcția a încă 160.000 mp, potrivit analizei realizate de compania de consultanță imobiliară.

În aceste condiții, stocul de birouri din Timișoara va ajunge la 277.000 mp la sfârșitul anului viitor, o creștere de 73% față de începutul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.