Românul din spatele succesului celebrului atlet Ben Johnson, la Timișoara: “Pregătirea fizică...

Românul din spatele succesului celebrului atlet Ben Johnson, la Timișoara: “Pregătirea fizică este esențială. Cum să tolerez stresul dacă sunt un slăbănog nenorocit”

0
DISTRIBUIȚI

tudor bompa

Profesorul Tudor Bompa, unul dintre specialiștii de top la nivel mondial, care a revoluționat metodele de antrenament ale sportivilor din întreaga lume, se află, în această săptămână, la Timișoara, la invitația Universității Politehnica. Astfel, astăzi, Tudor Bompa s-a întâlnit cu oamenii de sport din Timișoara, iar mâine, va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Tudor Bompa, în prezent profesor la Universitatea York din Toronto, Canada, se află în spatele succesului celebrului atlet Ben Johnson, campion la Olimpiada de la Seul din anul 1988, la 100 metri. Astfel, în „cursa secolului”, sprinterul canadian, în competiție cu americanul Carl Lewis, a trecut prima linia de sosire la proba 100 metri plat, cu un nou record mondial – 9,79 secunde.
Profesorul român a explicat, astăzi, la Timișoara, că această performanță a fost posibilă după ce l-a făcut pe antrenorul atletului să înțeleagă cât este de importantă forța contra pământului.

„Întâlnirea inițială a fost cu Charlie Francis, care era antrenorul lui Ben Johnson.


Într-o zi, m-a văzut făcând niște exerciții de forță și mi-a zis să discutăm. El a constatat că nu înțelegea un lucru: ca să avansezi rapid, să fugi repede, trebuie să aplici forța contra pământului, care proiectează corpul înainte. Acest lucru este elementar pentru ingineri, dar antrenorii nu înțelegeau, parcă erau bătuți în cap. Și acum acestea sunt elemente esențiale care nu se înțeleg. I-am explicat lui Charlie Francis necesitatea forței. În acea perioadă se spunea că nu se face forță pentru că încetinește viteza. I-am explicat, am început să lucrăm și în câteva luni, Ben Johnson făcea mișcarea de genuflexiuni cu haltere în spate și a crescut în forță. Avea forță, mușchi, putere. Fără forța de împingere nu se poate avansa”, a explicat Tudor Bompa.

Profesorul român a mai precizat că Ben Johnson a devenit atât de puternic, încât înainte de start, „aproape putea să zboare”.

„Când avea Ben Johnson antrenamente pentru start, se auzea de parcă erau tunuri. Piciorul din spate atâta forță avea încât o persoană ca el, la 70 de kilograme, împingea cu 174 de kilograme, iar pe piciorul din față împingea 168 de kilograme. Aproape putea să zboare. A devenit atât de puternic încât a prins forță contra solului. Doar cu haltere am lucrat, atât”, a afirmat Tudor Bompa.

Profesorul român a mai explicat că mișcarea fizică este foarte importantă în viața de zi cu cu zi, pentru că sportul înseamnă putere.

„Pregătirea fizică este ceva esențial. Educația fizică este importantă. Cum să tolerez eu stresul dacă sunt un slăbănog nenorocit. Sportul este putere, dezvoltă capacitatea de concentrare”, a conchis Tudor Bompa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.