Sănătate la farfurie: alimentele care ne pot aduce o imunitate de fier

Sănătate la farfurie: alimentele care ne pot aduce o imunitate de fier

0
DISTRIBUIȚI
Foto: thewoman.md
Blueberries in a bowl closeup

Programul de muncă încărcat, insomniile sau alimentaţia precară sunt doar câteva din cauzele care determină scăderea imunităţii. Iar pentru mulţi dintre noi, venirea sezonului rece e sinonimă cu răcelile sau cu diverse viroze care ne afectează. Medicii atrag atenţia că există o serie de alimente, care, consumate regulat, ne ajută să ne întărim sistemul imunitar.

Afinele

Sunt considerate unul din cele mai eficiente alimente pentru întărirea sistemului imunitar. Acestea sunt extrem de bogate în antioxidanţi care stimulează capacitatea organismului de a lupta împotriva inflamaţiilor. Studiile de specialitate arată că acestea ajută organismul să îşi revină mai repede la normal atunci când este afectat de gripe sau răceli.

Fructele de acai

Pe aceeași listă cu afinele se află şi fructele de acai, care sunt supranumite fructe minune. Ce le face atât de importante pentru organismul nostru? Este suficient să spunem că acestea îl ajută să lupte nu doar împotriva bolilor, ci și împotriva procesului de îmbătrânire. Fructele de acai ar trebui să fie consumate și de cei care doresc să piardă în greutate, fiind renumite pentru eficacitatea lor în procesul de slăbire. Pe lista cu vitamine conținute de fructele de acai amintim B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, dar și minerale precum calciu sau potasiu.

Pepenele

Fără doar și poate, unul din deliciile nelipsite de pe mesele românilor, mai ales vara. Acesta este bogat în glutation, o enzimă antioxidantă care stimulează sistemul imunitar.


Pepenele nu este doar alimentul perfect cu care să ne răcorim, ci și un aliat de nădejde în protejarea organismului de radiații ultraviolete. Mai mult, pepenele ne ajută să eliminăm toxinele din organism stimulând sistemul limfatic. Cei care suferă de boli precum Parkinson, Alzheimer, sleroză multiplă sau pancreatită ar trebui să consume pepene în mod regulat, spun specialiștii.

Ciupercile

Un aliment din ce în ce des prezent pe mesele românilor, ciupercile sunt un aliat de nădejde în sezonul rece. Graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi, acestea au efecte antivirale și antibacteriene. Acestea sunt bogate şi în vitamina B, iar cei care doresc să se ferească de răcelile specifice sezonului rece nu ar trebui să ezite să le consume din plin cât mai des posibil.

Varza

Este unul din cele mai populare alimente, preferată de mulți români. Fie că o consumăm călită, sub formă de ciorbe sau ca și salată, varza este nelipsită de pe mesele noastre. Dincolo de a fi o garnitură excelentă pentru cârnăciori, varza este recomandată de nutriționiști pentru proprietățile sale nutriționale. 100 de grame de varză au doar 25 de calorii, însă ne umplu corpul de antioxidanți și vitaminele A, C și E. Varza este de asemenea bogată în fibre și previne constipația.

Iaurtul

Fie că îl consumăm dimineața alături de fulgi sau ca o simplă gustare, iaurtul este unul din cele mai sănătoase alimente pentru sănătatea noastră. Cunoscut pentru faptul că oferă organismului un aport considerabil de calciu, iaurtul previne apariția răcelilor, stimulând sistemul imunitar. Specialiștii pun îmbolnăvirile de răceală sau gripă pe seama deficitului de vitamina D din organism. O astfel de carență poate fi corectată ușor prin consumul de iaurt. Nu doar atât, dar iaurtul se află și pe lista cu alimente care previn constipația și ajută la controlul nivelului glicemiei.

Usturoiul

Este cultivat și consumat încă din antichitate, iar beneficiile sale în ceea ce privește întărirea sistemului imunitar sunt extrem de bine cunoscute. Usturoiul este nu doar extrem de bogat în antioxidanți care ne ajută să ne menținem un sistem imunitar puternic și să luptăm că răcelile sau gripele, ci și în elemente nutritive extrem de importante pentru organism. Pe lista se află vitaminele B, C și E, dar și calciul, potasiul, manganul, cuprul, sulful sau fierul.

Un alt truc care ne ajută să avem un sistem imunitar puternic este să consumăm zilnic un pahar de apă cu lămâie. Grație conținutului ridicat de vitamina C, lămâia este un aliat de nădejde în cursa pentru un sistem imunitar eficient și puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.