ȘOC 4 milioane de euro vrea să dea administrația Robu pe fântâna...

ȘOC 4 milioane de euro vrea să dea administrația Robu pe fântâna muzicală. Cum au dispărut 3.800 de metri pătrați de spațiu verde din Parcul Botanic VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Dezvăluire bombă în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară – administrația condusă de Nicolae Robu vrea să dea pentru realizarea fântânii muzicale care ar urma să fie amplasată în Parcul Botanic din Timișoara 15.400.000 lei+TVA, adică aproximativ patru milioane de euro. Asta în condițiile în care, până acum, primarul Robu susținea că investiția va costa două milioane de euro. Svetlana Petrovici, cea care a inițiat o petiție pentru a stopa construirea fântânii în Parcul Botanic, a venit cu documentul în care se vorbește de suma pe care municipalitatea vrea să o dea pentru „Fântână ornamentală muzicală în municipiul Timișoara”.

Aceasta a explicat de ce combate construcția unei fântâni muzicale în Parcul Botanic. „Nu sunt neapărat împotriva unei fântâni, dar sunt împotriva uneia în Parcul Botanic. Chiar nu e nevoie de așa ceva. E suficient de mult oxigen de la copaci, e un loc de liniște, de recreere. Nu îți trebuie o fântână cântătoare ce poate crea agitație, chiar între Spitalul Municipal Timișoara și un azil de bătrâni”, a subliniat aceasta.

Documentul unde apare suma de 15.400.00 lei+TVA pe care primăria vrea să o dea pe fântâna cântătoare este o „notă conceptuală, după cum a fost numită, aprobată de Nicolae Robu, cu număr de înregistrare, cu număr de identificare. O fântână care costă 4 milioane de euro și care va funcționa un sezon din patru. Dimensiunile sunt de 1.800 de metri pătrați, în condițiile în care un bazin olimpic are aproximativ 1.500 de metri pătrați. O fântână secată trei anotimpuri din patru”, a dezvăluit Svetlana Petrovici. Din suma totală, cheltuielile cu construcții pentru construcții și instalații reprezintă aproximativ 6,4 milioane lei, iar pentru cheltuielile cu echipamentele aproximativ 9 milioane lei, la care se pot adăuga cheltuieli neprevăzute de încă 10% din valoarea totală.

Necesitatea și oportunitatea investiției este motivată ca într-o compunere din clase primare, în documente afirmându-se că „fântânile ornamentale, o inovație a civilizației moderne, reprezintă un obiect decorativ cu vechime. Fântânile arteziene au constituit dintotdeauna locuri care au atras și atrag public de toate vârstele”.

Gabriel Tușinean, vicepreședintele Asociației ReSpublica, a remarcat faptul că în nota conceptuală se acordă spații largi descrierii fântânii, care practic este prezentată în detaliu, până la numărul de duze și înălțimea la care va fi proiectată apă.


„Acum e dezbatere mare pe plan național cu afacerile lui Dragnea, care punea o condiție ca, pentru a câștiga licitația, trebuie să ai un anume tip de utilaj, pe care-l avea doar o anumită firmă. Și aici e foarte în detaliu cum trebuie să arate fântâna. Îl citești în detaliu și practic găsești proiectul. Cineva i-a scris textul și aici e copiat. Povestea cu cine nu are bască nu câștigă licitația. Momentan nu există proiectul. Pare că totul este deja programat”, a comentat acesta.

Cum dispare spațiul verde

Terenul vizat de municipalitate pentru construcția fântânii este situat pe partea stânga după intrarea principală în Parcul Botanic, gard în gard cu Casa „Adam Müller-Guttenbrunn”. „Verificând agenda primăriei, am descoperit un proiect de modificare al registrului local al spațiilor verzi. Prin proiectul actual se referă la 19 parcuri. M-am uitat la anexa Parcului Botanic, unde am văzut că dispare exact bucata în care vine fântâna”, a declarat Gabriel Tușinean.

Practic, o bucată de 3.866 de metri din Parcul Botanic a fost scoasă din zona spațiilor verzi pentru pregătirea construcției fântânii cântătoare. „Este un raport de specialitate semnat de Mihaela Nica, șefa Serviciilor de Spații verzi și locuri de joacă și consiliera Silvia Banda, care a întocmit documentul. Rapoartele și expunerea de motive nu sunt semnate”, a menționat vicepreședintele asociației ReSpublica. De altfel, Gabriel Tușinean a citat din raportul de specialitate pe zonele de mediu, care spune că: „având în vedere prevederile legale expuse în prezentul raport, apreciem că proiectul de hotărâre privind aprobarea registrului local al spațiilor verzi din Timișoara, este în conformitate cu lucrările recepționate, prin procesul verbal de recepție avizare numărul SC2014/24565 din 17.09.2014”.

„Cine a scris documentul acesta scrie că planșele atașate la proiect sunt cele conforme cu procesul verbal din 17.09.2014, noi fiind în 2017”, a ținut să clarifice Gabriel Tușinean. Și nu e doar atât, întrucât anomaniile continuă. „În data de 10 mai 2016 apare o hotărâre de consiliul local, care a fost votată, și prin care se dezlipește o bucată din Parcul Botanic și se alipește, alcătuind terenul de 3.866 de metri”, a completat vicepreședintele Asociației ReSpublica. Cum bucata respectivă de terenu nu mai apare ca spațiu verde, acolo se poate construi orice, oricând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.