Stațiunea Straja, gata să primească turiști: cu ce noutate se deschide sezonul...

Stațiunea Straja, gata să primească turiști: cu ce noutate se deschide sezonul FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării se pregătește pentru primirea primilor pasionați ai sporturilor de iarnă. Este vorba de stațiunea Straja, cea mai mare din județul Hunedoara, care este luată cu asalt de tot mai mulți turiști în fiecare an. Iar anul acesta, turiștii vor avea la dipoziție încă un telescaun și alte noi facilități.

Dorin Chiriță, președintele Asociației “Pro Straja”, ne-a declarat că numărul turiștilor a crescut cu aproximativ 10 – 20% în ultimii ani. Astfel, într-un weekend cu vreme excelentă pentru schi, stațiunea este vizitată și de 5.000 de persoane. 3.000 dintre acestea se pot caza în cabanele din stațiune, iar restul schiază pe timp de zi, astfel că urcă dimineața și coboară seara.

Odată cu creșterea numărului de turiști, și stațiunea trece printr-o etapă de dezvoltare. Astfel, în urmă cu câțiva ani, a fost inaugurată telegondola, cu care schiorii pot urca din orașul Lupeni în stațiune. Instalația de transport a reprezentat o investiție de peste opt milioane de euro, are o lungime de cinci kilometri și dispune de 46 de cabine, fiecare de câte opt locuri.

Totodată, anul trecut, de 1 decembrie, a fost inaugurat un nou telescaun. Acesta se numește Constantinescu și are o lungime de doi kilometri. Punctul de plecare este în zona cabanei Montana și duce turiștii până la Lacul Mutu, funcționând în paralel cu pârtiile de schi din Straja.

De asemenea, în luna decembrie a acestui an, va fi inaugurat și telescaunul trei, care face legătura cu pârtia Canal și urcă pe Vârful Mutu (1.722 metri).

“La cabana veche erau două teleschiuri: numărul unu și numărul doi. Teleschiul numărul doi face legătura cu pârtia Canal și urcă pe Vârful Mutu. În locul teleschiului doi se montează acum un telescaun nou. Deci s-a dat la o parte teleschiul și se montează un nou telescaun. Lucrările au început în această vară, mai este puțin de lucru, dar va fi gata în două, trei săptămâni și va funcționa fără niciun fel de problemă în sezonul acesta de schi. Va fluidiza foarte mult turiștii, pentru că teleschiul numărul doi, care făcea legătura cu Vârful Mutu și pârtia Canal, era cam greu de luat, era o pantă cam abruptă acolo. Acum, dacă avem un telescaun, e ceva nemaipomenit”, ne-a explicat Dorin Chiriță.

Cea mai lungă pârtie de schi din țară

Stațiunea Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. Pârtia Straja este cea mai lungă din stațiune, depășește opt kilometri. Accesul turiștilor se face ușor la toate cele doisprezece pârtii de schi, dintre care unsprezece pot fi acoperite cu zăpadă artificială, cu ajutorul unei telegondole, a trei telescaune și șase teleschiuri.

De altfel, în stațiunea Straja s-ar afla și cea mai lungă pârtie de schi din România.


Astfel, turiștii care urcă pe Vârful Straja (1.868 metri) pot coborî pe schiuri până în orașul Lupeni.

“În stațiunea Straja există aproape 26 de kilometri de pârtie. Dacă se coboară de pe Vârful Straja până în orașul Lupeni, sunt 26 de kilometri. Se urcă cu telegondola din Lupeni până în stațiune, apoi cu două telescaune ajungi pe Vârful Straja. Dacă vremea ne permite, aceste pârtii se pot folosi cu zăpadă artificială, nu trebuie neapărat să ningă. Dar trebuie să ne permită vremea, să fie cel puțin -4 grade Celsius și putem să facem deja zăpadă artificială și cu ce ne mai dă Dumnezeu putem să dăm drumul la teleschiuri și la telescaune”, a declarat președintele Asociației “Pro Straja”.

În acest sezon de schi turiștii pot cumpăra o cartelă unică pentru toate pârtiile, care va costa aproximativ 100 de lei. “Prețurile am înțeles că sunt aproximativ aceleași ca în anul precedent. Mai mult decât atât, o noutate pentru noi este că am implementat de anul trecut sistemul de cartelă unică peste tot. Anul acesta, cartela va fi valabilă pe toate instalațiile o zi întreagă. Noi avem și șase instalații de nocturnă”, a mai precizat Dorin Chiriță.

Tunelul celor 365 de sfinți

Stațiunea turistică Straja, aflată la doar zece kilometri de orașul hunedorean Lupeni, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase din țară. Aceasta este căutată de mulți bănățeni, dar și de turiști veniți din întreaga țară, ispitiți de atracțiile inedite pe care le găsesc aici.

Stațiunea se află la o altitudine de 1.445 de metri, în inima munților Vâlcan. Aproape 300 de cabane, case de vacanță, pensiuni și vile îi așteapă pe amatorii de schi, săniuș sau snowboard pe versanții Munților Retezat-Godeanu, acoperiți cu zăpadă cam jumătate din an. Amatorii de drumeții și de priveliști hibernale pot face excursii din stațiunea Straja până la Vârful Mutu.

De asemenea, cei care doresc să se închine o pot face la schitul Straja, la care pot ajunge străbătând un impresionant tunel de 54 de metri lungime, în care se intră pe o poartă mare din lemn, înconjurată de un ancadrament alb pe care sunt redate scene religioase. Pe unul din pereții tunelului sunt pictați nu mai puțin de 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Tavanul este acoperit cu scene din Vechiul și Noul Testament, iar pe peretele din dreapta, sunt înfățișate 12 prăznicare ortodoxe și cele zece porunci.

O candelă este veșnic aprinsă în tunel și este mutată în fiecare zi în dreptul sfântului trecut la data respectivă în calendar. Tunelul a fost construit în urmă cu un deceniu, tocmai pentru a ușura drumul pentru cei care doreau să ajungă la schit, dar răzbeau cu greu printre troienele care pot ajunge și la trei metri înălțime, și, în scurt timp, a devenit o adevărată atracție turistică, dar și un loc de reculegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.