Un ONG solicită mai multe adăposturi pentru femeile agresate din Timiș. În...

Un ONG solicită mai multe adăposturi pentru femeile agresate din Timiș. În România, o dată la cinci zile o femeie este ucisă în bătaie

0
DISTRIBUIȚI

violenta domestica

Mai multe adăposturi și centre de urgență pentru victimele violenței în familie și sexuale în județul Timiș – este solicitarea unui ONG din Timișoara, care organizează 16 zile de activism împotriva violenței de gen. Acestea au început astăzi, de Ziua Internațională a Luptei împotriva Violenței asupra Femeilor, și se încheie, în mod simbolic, în data de 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Asociația SPICC (Solidaritate Participare Incluziune Cooperare Comunicare) atrage atenția asupra faptului că violența împotriva femeilor și fetelor este un fenomen tot mai grav în România.

„Condamnăm ferm orice demers, discurs, atitudine sau manifestare care încurajează violența, fie prin instigare directă sau indirectă la ea, fie prin pasivitate. Incapacitatea statului român de a crea un cadru legal care să prevină și să pedepsească adecvat agresorii, astfel încât să-i descurajeze, îl face complice cu aceștia”, a declarat Simona Ionescu, președintele ONG-ului timișorean.

În acest sens, Asociația SPICC, membră a Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, solicită deblocarea de urgență proiectul de lege care vizează introducerea ordinului de protecție provizoriu, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă, asigurarea accesului victimelor la justiție, precum și bugetarea adecvată a adăposturilor și serviciilor de consiliere și suport.


De asemenea, ONG-ul timișorean solicită introducerea de urgență în legislație a sesizării din oficiu în cazurile de violență domestică și eliminarea obligației victimei de a face plângere prealabilă împotriva agresorului domestic. Totodată, se cere adoptarea proiectului de lege privind Codul de Procedură Penală ce vizează posibilitatea aplicării măsurii arestului preventiv în cazul nerespectării hotărârii judecătorești prin care s-a dispus emiterea unui ordin de protecție.

„Pentru că lupta pentru protejarea drepturilor omului reprezintă responsabilitatea pe care fiecare individ sau grup o are față de ceilalți, SPICC vă invită în cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenței de gen la solidaritate cu victimele discriminărilor și a tuturor formelor de violare a drepturilor omului, la denunțarea și responsabilizarea agresorilor acestora”, transmit reprezentanții ONG-ului timișorean.

Tema celor 16 zile de activism, propusă de ONU în acest an, este „Nu lăsa pe nimeni în urmă: oprește violența împotriva femeilor și fetelor”.

Potrivit statisticilor, o dată la trei zile, în România se înregistrează un caz de omor în familie. Cel mai adesea, victimele agresiunilor sunt femei, o dată la cinci zile o femeie fiind ucisă în bătaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.