A zecea ediție a concursului Internaţional de Interpretare Vocală “Sabin V. Drăgoi”....

A zecea ediție a concursului Internaţional de Interpretare Vocală “Sabin V. Drăgoi”. Ce aduce nou

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a zecea ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Vocală “Sabin V. Drăgoi”, organizat de Asociaţia Culturală Art Protocol, Muzeul de Artă Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara şi Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, a debutat ieri la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”.

„Este un proiect unic în Timişoara, important atât pentru tinerii muzicieni, pentru şcoala românească de cânt, cât şi pentru patrimoniul cultural al oraşului şi al judeţului Timiş. S-au înscris concurenţi cu vârsta cuprinsă între 23 şi 35 de ani din România, Serbia, Ucraina, Austria şi Germania. Avem concurenţi de la mezzosoprana, soprană la bas- bariton, contratenor sau tenor. Avem 3 pianişti ai concursului Silviana Cirdu, Aida Marc şi Melitta Botezatu, precum şi 4 pianişti participanţi: Larisa Pentea, Iulia Toma, Andrei Ştefan Racu şi Alida Ruşeţ“, spun organizatorii.

Concursul are loc în Sala “Mihai Perian” a Colegiului Naţional de Artă “Ion Vidu”, iar
Gala Laureaţilor va avea loc în 18 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, Piaţa Unirii din Timişoara.

Concursul bienal a fost iniţiat în anul 1997 de conf. univ dr. Ana Stan, sub egida Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest şi a Primăriei Municipiului Timişoara. Începând cu anul 2011, concursul a fost preluat de către Lorena Smadu (Vlad), prin Asociaţia Pro Philharmonia. Din anul 2015, în urma retragerii Anei Stan, există o schimbare de management al concursului, care a marcat debutul mezzosopranei Aura Twarowska în ipostază de director artistic.


Aceasta, pe lângă îndrumarea şi susţinerea tinerilor artişti, prin acest concurs promovează creaţiile folclorice ale compozitorului bănăţean, prin introducerea în probele de concurs şi prelucrări şi culegeri de folclor, alături de lucrările clasice ale compozitorului (lied-uri şi arii de operă). În cadrul Galei ediţiei a IX-a, pe Aleea Muzicienilor, din faţa Filarmonicii Banatul, a fost inaugurată steaua dedicată compozitorului bănăţean Sabin Drăgoi, aceasta a fost donată de europarlamentarul Maria Grapini, în calitate de preşedinte onorific al Asociaţiei Pro Philharmonia.

Din acest an, Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi”a fost preluat de Asociaţia Culturală Art Protocol, sub conducerea artistică a Aurei Twarowska.

Gala Laureaţilor îi va avea ca invitaţi pe baritonul Florin Estefan, Director General al Operei Naţionale Române Cluj Napoca, câştigător al Marelui Premiu al Concursului în 2009, ediţia a VI-a. Ansamblul Vocal al Facultăţii de Muzică şi Teatru din Timişoara, dirijat de asistent univ. drd. Darius Iordănescu, va prezenta, în deschidere, un moment muzical din creaţia corală a compozitorului Sabin V. Drăgoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.