Alina Gorghiu despre modificările la Codul Penal și legile Justiției: „Coeziunea socială...

Alina Gorghiu despre modificările la Codul Penal și legile Justiției: „Coeziunea socială și stabilitatea politică sunt erodate de obsesiile politice ale liderului PSD” (P)

0
DISTRIBUIȚI

Țara fierbe de câteva săptămâni din cauza modului în care coaliția PSD-ALDE încearcă să modifice legile Justiției, Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Și ieri, ca și în alte zile, zeci de mii de români au ieșit în stradă să protesteze în fața schimbărilor, iar Uniunea Europeană este cu ochii pe România, o țară în care corupția era în floare chiar și fără modificările propuse.

Legile justiției sunt apărate și de opoziție. PNL, prin vocea senatoarei de Timiș Alina Gorghiu, și-a apărat punctul de vedere, spunând că nu va vota propunerea legislativă de modificare a legii 303, nici în forma Camerei Deputaților, dar nici cea tangențial modificată. „Nu este acum momentul pentru o astfel de lege pentru că nimeni nu mai are încredere în bunele intenții ale majorității PSD-ALDE: nici nou, nici magistrații și nici cetățenii, nici instituțiile europene, nici partenerii strategici”, a precizat senatoarea PNL Alina Gorghiu, de la tribuna Senatului.

Profitând de majoritate, coaliția PSD-ALDE legiferează fără să existe în prealabil dezbateri în cadrul Senatului, în cel mai adevărat sens al cuvântului, cu atât mai mult cu cât este vorba de domeniul justiției. Tot ce s-a dezbătut până acum este considerat de Alina Gorghiu doar „un simulacru parlamentar”. „România nu își permite un proces legislativ care, pe de o parte, să fie subordonat obsesiilor domnului Dragnea și, pe de altă parte, care să ducă la disperare întreaga societate și în mod special magistratura. Parlamentul nu poate adopta legi sub protecția polițiștilor și jandarmilor care să îl ferească de cetățeni! Am înțeles că acum nu se mai permite accesul cetățenilor pe troturarele de lângă gardurile Parlamentului! Cum a ajuns România în această situație? Conștiința dumneavoastră, a celor din majoritate, ce spune?”, s-a întrebat Alina Gorghiu.

De la instalarea coaliției PSD-ALDE, România a trecut doar prin vremuri tulburi, iar cetățenii au fost nevoiți să iasă în stradă în mai multe rânduri, motivele fiind diverse, însă stările de conflict au fost create de deciziile guvernanților din partidele aflate la putere.


Nu în ultimul rând, PSD, la intenția liderului său, și-a dat jos propriul Guvern, pe care-l conducea Sorin Grindeanu. „România începe să obosească pentru că de un an de zile coeziunea socială și stabilitatea politică sunt erodate de obsesiile politice ale liderului PSD: cum să supună justiția intereselor personale, și mai larg intereselor PSD, și apoi cum să fie slăbite puterile Președintelui României. Nu a avut alt scop partidul de guvernământ decât să reia mereu și mereu tentativele de a duce lucrurile pe drumurile întunecoase ale anti-reformelor și anti-modernizării, cu efecte catastrofale asupra stabilității politice și economice dar și asupra poziției internaționale a țării”, a transmis cu fermitate Alina Gorghiu.

Au fost momente fără precedent în ultimele zile, pentru că 4000 de magistrați au semnat un memoriu împotriva modificărilor dorite de majoritatea parlamentară și au ieșit în stradă, în robe, protestând pașnic. „Pe cât a fost partidul domnului Dragnea mai înverșunat, pe atât a fost societatea adusă la limită. Reacția populară vorbește de la sine. A fost fără precedent ca peste tot în adunările generale ale magistraților aceleași modificări să fie respinse aproape în unanimitate. A fost fără precedent ca CSM să avertizeze că prin aceste modificări este pusă în discuție independența justiției iar partidele aflate la guvernare să meargă mai departe”, a precizat senatoare PNL de Timiș, Alina Gorghiu.

Transparența, studiile de impact pentru prevederile esențiale, colaborarea cu CSM și cu magistrații, consultarea Comisiei de la Veneția, toate acestea sunt din punctual de vedere al Alinei Gorghiu esențiale atunci când se dorește o astfel de schimbare a legilor justiției. „Cele trei propuneri legislative privind justiția au prevederi greșite sau neconstituționale și dacă vor rămâne așa, evident că vom supune aceste legi controlului de constituționalitate. Este vorba în primul rând de cele care afectează independent justiției dar și chestiuni punctuale, precum eliminarea Președintelui României din procedurile de numire ale unor magistrați”, a declarant Alina Gorghiu în plenul Senatului.

Schimbările din legile justiției sunt văzute ca și o modificare a regulilor în timpul jocului, fiind antidemocratică. „Să modifici regulamentul peste noapte e profund abuziv. La fel urmărirea de proceduri ”speciale” sau în ritm de ”urgență” sau legiferarea în puterea nopții, preferință mai veche a PSD. Este cu atât mai grav cu cât vorbim despre legile justiției, adică despre reglementări referitoare la o altă putere a statului democratic”, a conchis Alina Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.