Apariție misterioasă pe cerul Europei, vizibilă inclusiv din Timiș. Ce spun specialiștii...

Apariție misterioasă pe cerul Europei, vizibilă inclusiv din Timiș. Ce spun specialiștii FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Fenomenul văzut din Saravale (Timiș). Sursa foto: Facebook

Un obiect încă neidentificat a fost surprins în imagini ieri, la primele ore ale dimineații, de mai mulți cetățeni din țări europene. Fenomenul a fost vizibil din Rusia, Polonia, Grecia sau Austria, dar și din România, fiind semnalat din Timiș, Bihor, Vrancea, sau chiar din Republica Moldova.

Apariția a stârnit discuții pe rețelele de socializare, teoriile variind de la OZN până la meteorit, iar Adrian Şonka, specialist la Observatorul Astronomic București, a declarat pentru Digi 24 că „s-a dovedit a fi o rachetă lansată de agenția spațială chineză, care transporta câțiva sateliți pe orbită”.

Acesta este contrazis, însă, de Marius Ioan Piso, președinte – director executiv al Agenției Spațiale Române, care a spus pentru aceeași sursă că ultima înregistrare a unei rachete pe radare a fost în jurul datei de 20 decembrie. „Îmi pare rău că nu pot să vă arăt un ecran cu lista obiectelor care sunt lansate și pozițiile lor deasupra globului. Orice obiect care intră în atmosferă este înregistrat și notat cu precizie bună. Orice astronom amator poate să urmărească orice treaptă de rachetă”, a declarat Piso.

Scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov, cunoscut românilor pentru activitatea sa de popularizara a științei și science ficion-ului, consideră că oamenii nu trebuie să se sperie de astfel de fenomene, oricare ar fi explicația.

Fenomenul văzut din Republica Moldova.


Sursa foto: publika.md

„Sunt imagini aproape clasice într-un domeniu care se numeşte ufologie, un fel de ştiintă a OZN-isticii. Poate că ştiinţă este mult spus. Este vorba de fenomene care se întamplă adesea. Se întâmplă adesea şi pe teritoriul României. S-ar putea ca o explicaţie să vină de la ingineri care să spună: e o treaptă a unei rachete, e vorba de un proiectil de mari dimensiuni militar, cu care s-a făcut un exerciţiu. În urmă cu câţiva ani, la Celiabinsk, în nordul Rusiei, un asemenea obiect ceresc a explodat. S-a dovedit că era vorba de un meteorit care venea spre pământ. În urma frecării cu aerul a explodat şi s-a comportat ca o bombă. A spart toate geamurile din oraşul Celiabinsk. Este vorba deci de fenomene de care nu mai trebuie să ne speriem. Poate o să ştim odată şi odată mai mult despre ele. Este clar însă că din ce în ce mai des ele sunt bservate. Atunci când raportările vin din mai multe părţi despre un acelaşi fenomen întâmplat la un acelaşi moment, atunci este într-adevăr un fenomen care trebuie investigat”, a spus Mironov la Digi 24.

Un fenomen aproape identic a fost documentat și la sfârșitul lunii septembrie, deasupra munților Ural, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.