Aproape 1.700 de copii cu nevoi speciale din Timiș nu primesc banii...

Aproape 1.700 de copii cu nevoi speciale din Timiș nu primesc banii pe hrană din cauza unei scăpări a guvernanților

0
DISTRIBUIȚI

Guvernanții se joacă cu părinții copiilor cu nevoi speciale din întreaga țară, care sunt înscriși în învățământul de masă. Din cauza unei “scăpări”, acești copii primesc alocația de hrană doar pe ultimele luni din acest an, începând cu septembrie. Pe restul lunilor din 2017 nu vor primi niciun leu, din cauza unei hotărâri de Guvern care nu permite plata retroactivă. În această situație se află și 1.673 de copii cu nevoi speciale din județul Timiș, care ar trebui să primească 16.6 lei pe zi pentru hrană.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, o parte dintre directorii unităților de învățământ din județ nu au înțeles bine hotărârea de Guvern, astfel că le-au oferit părinților alocațiile de hrană și pe lunile ianuarie – august, deși acest lucru nu era posibil. În speranța că lucrurile se vor schimba, părinții care nu au primit indemnizația pe acele luni au depus un memoriu la Inspectoratul Școlar Timiș, însă Aura Danielescu spune că nu-i poate ajuta.

„În Legea Educației, în ordinul de ministru care vorbește de integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale se specifică foarte clar că acești copii ar trebui să beneficieze de niște drepturi speciale. Din 2011 până în 2016 nu s-a dat absolut nimic, chiar dacă legea permite. În 2016 apareHotărârea de Guvern 423 în care se scria că produce efecte pentru anul bugetar 2016, ceea ce înseamnă că ea nu putea fi aplicată decât pe parcursul anului calendaristic 2016.


Banii au ajuns la părinți, undeva la finalul lui 2016. S-au bugetat de la fiecare unitate de învățământ, respectiv unitate adminstrativ-teritorială, bani pentru 2017. raportându-se la anul 2016. Nemaifiind valabilă HG 423, s-au așteptat noile norme metodologice. Hotătârea 564 se publică în august 2016 în Monitorul Oficial. Când mi-am dat seama că unii directori de școli se pregătesc să dea banii din ianuarie am făcut o întâlnire prin care am atras atenția auspra faptului că actele normative au un termen de la care intră în vigoare, ceea ce înseamnă că 564 a intrat în vigoare la 5 august 2017. Nu scria nimic de faptul că se aplică retroactiv, atunci am atras atenția directorilor că nescriind că se aplică retroactiv nu pot să plătească decât de la septembrie încolo”, a explicat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Aura Danielescu a mai precizat că, în cazul în care părinții copiilor cu nevoi speciale ar primi sumele retroactiv și pe lunile ianuarie – august, în conturile lor ar trebui să intre mii de lei. De exemplu, unii părinți au primit și 6.000 – 7.000 de lei, ai căror copii sunt înscriși la școli unde directorii au înțeles că se pot face astfel de plăți “din urmă”.

„Avem câteva unități școlare care au plătit din ianuarie și acum se chinuie să acopere sumele. Noi am adresat o întrebare Ministerului Educației, prin care îi rugăm să expliciteze cum înțeleg ei punerea în aplicare a acestui act normativ. Ni s-a spus că nu se pot aloca drepturile pentru perioada ianuarie-septembrie. Dacă părinții ni se adresează nouă, nu fac decât să piardă timpul. E adevărat că vine 31 decembrie și se pierd banii, care există, au fost alocați, dar nu pot fi distribuiți părinților penru că ar trebui să vină o altă hotărâre de Guvern. Într-adevăr, este dreptul părinților să primească acești bani, nimeni nu spune că nu trebuie să primească acești bani. Sunt convinsă că acești copii trebuie să primească banii. Părinții sunt supărați și ei cred că singura vinovată este inspectoarea generală, pentru motivul că am atras atenția asupra acestui fapt”, a mai explicat Aura Danielescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.