Aquatim a pregătit un proiect în valoare de 180 de milioane de...

Aquatim a pregătit un proiect în valoare de 180 de milioane de euro. Pentru ce vor fi cheltuiți banii VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Aquatim, societate care are ca acționar majoritar Consiliul Local Timișoara, a reușit ca mai de fiecare dată când s-a tras linie să se ridice cu mult peste standardele celorlalte societăți ale municipalității, unul dintre punctele forte ale companiei fiind accesarea de fonduri europene. Conform statisticilor, cea mai mare societate din acest domeniu din România are cel mai mic preț de pe piață pentru consumator.

Întrebat care este secretul pentru performanță, directorul Ilie Vlaicu, care se află în fruntea Aquatim din anii ’90, a spus la emisiunea PRESSALERT LIVE că „secretul vine din vremurile nu foarte îndepărtate. S-a dorit initial privatizarea Aquatim și s-a constatat că sunt necesare investiții în apă. În 1999, când am fost proaspăt director, mi s-a pus problema să vin cu o alternativă la privatizare, iar ce am spus eu a fost să se acceseze fonduri nerambursabile. Este zona pe care am mizat atunci. A căzut privatizarea și am rămas cu necesarul de investiții, unul foarte mare, pe care le-am accesat. La început nu aveam nicio șansă. Cât timp am depus proiecte fezabile, nu s-a pus problema să nu vină bani. Am început gradat, cu un proiect de un milion de euro, iar mai apoi a apărut un prim proiect de 45 de milioane de euro. A fost mare mirare când s-a văzut că s-au primit fondurile. A fost declicul care trebuia să ne pună în gardă pe noi, fiind o mare provocare să reușim. Ne-am străduit în muncă serioasă”, a declarat Ilie Vlaicu, aflat în studioul HDV.

Lucrurile au evoluat treptat, iar în cele din urmă Aquatim a ajuns să acceseze fonduri în valoare de sute de milioane de euro.


„Suntem probabil una dintre cele mai căutate firme. Experiența pe fonduri s-a lărgit. Am ajuns la proiecte de 165 de milioane de euro și avem în pregătire unul de 180 de milioane de euro, un proiect pus pe masă în ciclul de finanțare 2014 – 2020, undeva prin 2015 l-am depus la București. Proiectul se bazează pe îmbunătățirea sistemului de apă și canalizare pentru județul Timiș, nu doar pentru Timișoara. Vrem să facem 19 stații de tratare a apei, nouă să le modernizăm, șase stații de epurare și rețele de apă, rețele de transport interlocalități. Sunt lucruri obligatorii de făcut. România, când a intrat în UE, a semnat o serie de capitole. Cel de mediu este unul dintre cele mai costisitoare, pentru că aici trebuiesc investiții”, a specificat Ilie Vlacu la PRESSALERT LIVE.

Sute de localități timișene vor fi beneficiarele acestor fonduri. „Localitățile care sunt în operare la noi, vreo 152 de UAT-uri, toate sunt cuprinse în acest proiect de 180 de milioane de euro. Că s-a ajuns la o întârziere nu este vina Aquatim, pentru că este o problemă la nivel național”, a menționat directorul societății Aquatim.

Totodată, Ilie Vlaicu deține funcția de președinte interimar al Asociației Române a Apei, la nivel naționale România riscă să intre în procedură de infringement, nefiind foarte departe momentul. „Da, riscă. Mai mult, nu este foarte departe acest moment pentru că mai este un termen depășit la nivelul anului 2015. Sunt undeva între 15 – 17 localități care nu au stații de epurare, cu mai mult de 10.000 de locuitori. Deja au fost întrebări de la nivelul comisiei europene. Când faci demostrație că ai localitatea într-un proiect angrenat, în condițiile în care se va semna și demonstrăm că e proiect în derulare, nu e problemă. Dar dacă în 2018, 31 decembrie, nu ai angajare credibilă, sunt probleme. Este o problemă complicată, România ar putea să plătească penalități care să depășească sumele accesate pe întreaga țară”, a menționat Ilie Vlaicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.