În așteptarea Crăciunului: spectacole de colinzi și tradiții populare din Banat FOTO

În așteptarea Crăciunului: spectacole de colinzi și tradiții populare din Banat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Ne mai desparte doar o săptămână de marea Sărbătoare a Crăciunului, care vestește Nașterea Domnului, și în cinstea ei au fost organizate mai multe evenimente publice, unele cu scop caritabil.

Astăzi, de la ora 13.00, la manejul Timișoara are loc serbarea ecvestră de Crăciun, la care sunt așteptați peste 150 de copii. Tânăra echipă Romsilva Timișoara va prezenta un concurs demonstrativ de sărituri peste obstacole și voltije, iar Moș Crăciun va sosi și el călare, pentru a aduce daruri. În cinstea Moșului, copiii de la Grădinița nr. 38 din Timișoara vor îmbina dansul cu echitația și cu colinzi. Evenimentul este unul caritabil, dedicat copiilor de la Centrul de Plasament Recaș.

Bătuta cu dubele, jocul caprei, colindele de fecior și fată sunt doar câteva din vechile datini păstrate vii de alaiul colindătorilor, unul dintre cele mai așteptate momente care anunță Sărbătoarea Crăciunului și schimbarea anului. Și de această dată, peste 350 de colindători din județele Timiș, Caraș-Severin, și localitatea Torac din Serbia, întemeiată de români mutați din Săcălaz în timpul Mariei Tereza, vor colinda pe străzile Timișoarei.

Alaiul va porni mâine, 18 decembrie, la ora 11.30, de la sediul Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș de pe strada E. Ungureanu și se va îndrepta spre Piața Operei, prin Piața Libertății și strada Alba Iulia, unde va susține un program dedicat sărbătorilor de iarnă, după care va colinda Mitropolia Banatului și instituțiile din palatul administrativ.
Colindele arhaice, conservate în forma lor autentică și jocuri precum „Călușaruˋ” sau „bătuta”, cu dubele și jocul caprei, readuc tradiția cu dubașii din Pietroasa, Curtea, Margina și Românești și cu colindătorii din Giroc, Boldur, Coșteiu și Buziaș, care vor interpreta colinde de urare, de gazdă, colinde de fecior și fată, prin care invocă bunăstarea și voia bună.


Sărbătorile de iarnă sunt celebrate și de vestita mișcare corală bănățeană, reprezentată de Corul Asociației Pentru Artă și Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluț” din Torac, corul parohiei din Criciova, corul parohiei din Comloșu Mare, corul Școlii de Arte Timișoara „Steluțe bănățene” și grupul vocal din Buziaș.

Urmând aceeași tradiție bănățeană, fanfara „Pro Amicitia” și fanfara populară din satul cărășean Mercina vor interpreta, la rândul lor, colinde și alte cântece bătrânești. În cinstea sărbătorilor, din lada de zestre a Banatului de câmpie au fost scoase costume vechi din zona Boldurului, purtate cu mândrie și astăzi de colindători de toate vârstele.

Tot mâine, începând cu ora 12.00, la Muzeul Satului Bănățean, se va deschide o expoziție cu obiecte și mărturii de cult, la ora 14.30 va avea loc un program de colinzi, iar la ora 15.00, la hambarul de la muzeul viu, „Ignat în Banat”, important obicei care precede sărbătoarea Crăciunului.

”Crăciun la Cetate” continuă marți, 19 decembrie, de la ora 18.00, pe scena bastionului Theresia, unde timișorenii vor putea vedea spectacolul „Imaginarium Hibernalis”, cu demonstrații de duel, obiceiuri medievale de iarnă, dans cu steaguri și un spectacol de foc pe muzica trupelor ”Peregrinii” și ”Epoka”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.