Avertismentul parlamentarului de Timiş Marilen Pirtea privind bugetul pe 2018: ” Educația...

Avertismentul parlamentarului de Timiş Marilen Pirtea privind bugetul pe 2018: ” Educația este privată de 25% în termeni reali”

0
DISTRIBUIȚI

Un scenariu nerealist – aşa descrie deputatul PNL Timiş Marilen Pirtea proiectul de buget pentru anul 2018. Deocamdată, proiectul este dezbătut în comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Rector al Universităţii de Vest din Timişoara, Pirtea trage un semnal de alarmă privin alocarea financiară pentru educație.

„„Cenușăreasa” Bugetului, Educația, este privată de 25% în termeni reali, pe componenta salarială, dacă ne raportăm la alocările bugetare din 2017, o propunere inacceptabilă față de nevoile sistemului educațional. În acest moment, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 se află în dezbatere în cadrul Comisiilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

La Educație, capitol esențial al proiectului de buget, propunerea Guvernului este de a majora bugetul Ministerului cu doar 19,7% față de 2017, în condițiile în care creșterea salarială prevăzută pentru 2018 este în două trepte, cu 25% (din ianuarie) și cu 20% (din martie). Așadar, vorbim de o propunere de buget inacceptabil de mic față de nevoile educației din școlile publice, mai mic practic cu 25% în termeni reali, pe componenta sa salarială.


În acest caz, opoziția intenționează să amendeze propunerea pentru Ministerul Educației cu o majorare de cel puțin 25% a întregului buget prevăzut pentru Ministerul Educației (de la 8.35 miliarde lei la 10,4 miliarde lei)”, susţine deputatul.

Mai mult, liberalul susţine că în proiectul de buget există şi alte inadvertenţe şi estimări care vor crea un haos economic.

„În privința perspectivei de ansamblu asupra proiectului de Buget 2018 propus de Guvern, aceasta provocă îngrijorare și circumspecție pentru parlamentarii PNL, care dezbat următoarele puncte critice din propunerea Guvernului:
• Cursul mediu de schimb (RON/Euro) în 2018 pe care se bazează proiectul de Buget 2018 este estimat la 4,55 lei, însă acesta este nerealist, gândindu-ne la cursul din perioada noimebrie 2017 – decembrie 2017;
• PIB-ul nominal pe care este construit bugetul este mai mare cu 23,4 miliarde de lei decât cea mai recentă prognoză publicată de Comisia Europeană, indicând un scenariu nerealist;
• Câștigul salarial mediu net lunar, estimat pentru anul 2018, este de 2.614 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 238 lei față de valoarea înregistrată în octombrie 2017. În condițiile în care unii angajatori nu vor majora brutul pentru a compensa mutarea contribuțiilor, va fi imposibilă discuția despre majorarea netului. Ipoteza în care salariul mediu net va scădea în 2018 este la fel de posibilă precum este și ipoteza creșterii;
• Inflația medie anuală este estimată pentru 2018 la 3,1%, o creștere importantă față de 2016;
• Creșterea economică previzionată pentru 2018 este de 5,5%, comparativ cu o creștere economică estimată de Comisia Europeană la 4,4%. Această discrepanță s-a mai întâlnit și pe parcursul anului 2017, când consumul a fost principala componentă a creșterii economice. O creștere economică bazată aproape în totalitate pe consum nu este sustenabilă, fiind similară cu construcția funcției economice pe nisipuri mișcătoare”, susţine Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.