Bazil Popovici critică activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Pentru ce...

Bazil Popovici critică activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Pentru ce îl acuză pe Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Criticul literar Bazil Popovici, fost ambasador și consul al României, este sceptic în ceea ce privește Timișoara – Capitală Europeană Culturală 2021, în ciuda unui prim feedback pozitiv venit de la Bruxelles, însoțit și de sugestii de îmbunătățire ale programului. Cirkus Cirkor, printr-un spectacol de circ contemporan, a fost momentul prin care Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, condusă de Simona Neumann, a deschis programul cultural destinat apropierii și celor mai puțini inițiați în fenomenul culturii.

În ciuda succesului la toate cele trei reprezentații în fața publicului timișorean, fostul ambasador al României în Maroc și Portugalia, Bazil Popovici, nu a fost nicidecum încântat. „Am avut un început simbolic, cu un spectacol de circ. E un divertisment simbolic. Mă tem că ne vom alege cu un șir de divertismente care se petrec în stradă, cum am tot avut de la Revoluție încoace, ceea ce nu este cultură”, a spus criticul literar Bazil Popovici, invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Fostul consul la Marsilia a continuat să-și manifeste îngrijorarea față de ce se întâmplă în Timișoara, în perspectiva anului 2021, printr-un exemplu. „Primiți vizita unui francez la dumneavoastră acasă și trebuie să îl țineți timp de patru zile. Ce faceți cu el? Unde îl duceți, ce îi arătați în afară de baruri și discoteci? Nu ai idee ce să faci cu el în Timișoara. Și gândiți-vă că vom asigura atâta timp titulatura de capitală culturală.


La Sibiu măcar avem niște festivaluri de nivel național și internațional. Până în 2021 avem nici trei ani. Cunoașteți măcar un mare proiect care este pe șine?”, și-a prezentat punctul de vedere Bazil Popovici, în studioul HDV.

Din partea Guvernului României nu s-a acordat niciun sprijin important financiar în ceea ce privește Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Infrastructura este un alt punct ce-l îngrijorează pe criticul literar Bazil Popovici.

„Când Pecs a devenit capitală culturală, statul ungar a creat doar pentru acest oraș o autostradă care l-a legat de Budapesta. Pecs are acum o mulțime de clădiri destinate culturii! Cunoașteți la noi vreo hotărâre locală care să spună că vom reface Filarmonica Banatul, că se va face undeva vreun centru cultural? În Timișoara, la revenire, după zece ani, am văzut schelele luate de la Castelul Huniade, unde nu s-a întâmplat nimic. Este o clădire închisă. La Filarmonică de luni de zile am avut grevă japoneză, fără niciun rezultat, împotriva unui director care doarme pe el. E jale! Ne prezentăm cu o sală hidoasă”, a subliniat Bazil Popovici.

Fostul ambasador și consul al României nu a fost reținut nici atunci când a vorbit despre Muzeul de Artă, condus de Victor Neumann. „La Muzeul de Artă s-au anunțat niște evenimente mirobolante. Însă cea mai mare expoziție a graficianului de origine română ce s-a stabilit la Paris, Tudor Banuș, a fost retrasă după câteva zile, fiind mutată la București! La Timișoara au fost doar fotografii ale graficii și s-a făcut un tablou după fotografii. La Art Encounters am văzut niște exponate pe care scria că această expoziție s-a realizat cu sprijinul domnului director profesor Victor Neumann și am crezut că mă aflu într-un stat african, numele său pus pe afiș. Nu este posibil ca un om care este plătit să fie în fruntea unei instituții pe care trebuie să o facă să meargă, să se folosească de ea pentru a-și crea un soclu personal”, a declarat criticul literar Bazil Popovici.

Invitatul PRESSALERT LIVE a mai susținut și că acum, după ce la conducerea Muzeului de Artă a ajuns Victor Neumann, oameni importanți au dispărut. „Aveți idee că în Muzeul de Artă, de când domnul Neumann a preluat conducerea, au plecat aproape toți specialiștii? S-a vidat Muzeul de Artă de specialiști”, a susținut Bazil Popovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.