Bazil Popovici, fost ambasador: „România devine și mai vulnerabilă după decizia lui...

Bazil Popovici, fost ambasador: „România devine și mai vulnerabilă după decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului”

0
DISTRIBUIȚI

Recunoașterea Ierusalimului de către Donald Trump drept capitala Israelului a tulburat apele la nivel mondial. Nu doar opozanții SUA, dar și aliații săi, prin vocile liderilor țărilor pro-atlantice, au avut reacții negative.

Practic SUA, principala forță militară de pe mapamond, a deschis practic un al doilea front „fierbinte”, conflictele pe care le are cu Coreea de Nord fiind mai vechi cunoscute. „Coreea de Nord n-a ieșit niciodată din război, nu a încheiat pace sau armistițiu cu SUA și Coreea de Sud. Se află într-un război perpetuu, de aceea trebuie să înțelegem că este în această logică, guvernul nu ar putea să reziste dacă nu ar avea în permanență un inamic declarat cu care statul este în război. Regimul rezistă datorită războiului permanent de zeci și zeci de ani”, a declarant Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc și Portugalia, invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Donald Trump și-a arătat recent printr-o declarație superioritatea în fața Coreei de Nord, pe care a spus că o poate distruge sub o simplă ploaie de obuze. „Declarația trebuie luată în serios. Problema este mai degrabă ce se va întâmpla cu Coreea de Sud, un aliat important și strategic al României, pentru că s-a semnat o alianță strategică. Capitala Coreei de Sud este la o distanță foarte mică, de câțiva zeci de kilometri, de granița cu cealaltă Coree, în bătaia obuzelor. Din cauza aceasta și-a și construit o capitală nou-nouță, mult mai departe, unde toată administrația se va muta, dar Seulul va rămâne același”, a opinat Bazil Popovici, fost consul al României la Marsilia.

Cu atât mai controversată este decizia de recunoaștere a lui Donald Trump drept Ierusalimul ca și capitală a Israelului, ținând cont de istoria vechie de mii de ani, ce contrazice o astfel de hotărâre.


„Ierusalimul nu a mai fost locuit de evrei din anul 100, după a doua sau a treia revoltă a evreilor împotriva Imperiului Roman. S-a decis izgonirea completă și, prin urmare, sunt aproape 2000 de ani. Pe măsură ce curentul sionist a prins teren, procentul evreilor a început să crească”, a spus Bazil Popovici, invitat în studioul HDV. Nu doar istoria târzie, dar nici trecutul mai apropiat nu este în conformitate cu decizia controversată a lui Donald Trump. „Atunci când s-a înființat statul Israel, prin decizie ONU s-a stabilit că Ierusalimul nu va fi capitala noului stat ce se crează pe teritoriul palestinian. Recunoașterea de către SUA a Ierusalimului e o decizie care merge împotriva tuturor deciziilor ONU luate în privința Ierusalimului, de aceea este foarte delicată problema. Marea parte a orașului este locuit de către palestinieni. Mai mult, pe esplanada moscheelor, se află al treilea loc sfânt al Islamului. Este locul de unde Mohammed a fost urcat la ceruri. Transformarea lui în capitala Israelului ridică o problemă nu doar față de palestinieni, ci față de întregul Islam. Ne putem aștepta la o creștere a atacurilor teroriste, de aceea este această enormă neliniște”, a opinat Bazil Popovici, critic literar totodată.

Toate aceste mișcări vor duce la radicalizare nu doar din partea oamenilor de rând, dar și mai ales a guvernelor. „Pe măsură ce va trece timpul și vom avea alegeri, sunt unele state musulmane unde există alegeri cvasilibere. Vom avea guverne din ce în ce mai radicale cu timpul. Într-o poziție delicată va fi și regele Iordaniei, care asigura un regim moderat, dar și pe muchie de cuțit între minoritatea musulmană și propria populație autohtonă care este minoritară. Vor fi lucruri bulversate în toată lumea musulmană. E o decizie de care mă tem foarte mult”, a atras atenția invitatul PRESSALERT LIVE, Bazil Popovici.

Expunerea SUA în fața altor inamici vulnerabilizează România, aflată în vecinătatea geopolitică a Rusiei. „Ar trebui să avem atenția și forța SUA captată spre ce se întâmplă la estul nostru. În condițiile în care se deschid atâtea linii de front, poziția noastră, a României, se slăbește. Rusia va profita și va face încă un pas. De asta mă tem mai mult decât ce se întâmplă propriu zis în peninsula coreeană și poate chiar în Palestina, deși o destabilizare a Islamului este o enormă provocare pentru sudul UE”, a conchis Bazil Popovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.