„Boala” angajaților care-i lovește pe angajatori: „Se întâmplă în special în preajma...

„Boala” angajaților care-i lovește pe angajatori: „Se întâmplă în special în preajma sărbătorilor religioase”. De ce se plânge directorul unei mari companii din Timiș

1
DISTRIBUIȚI

Firmele din automotive din județul Timiș, la fel ca multe companii din mai toate domeniile, se confruntă cu o serie de dificultăți generate mai ales de lipsa forței de muncă. De asemenea, absenteismul la locul de muncă sau concediile medicale încurcă mult activitatea acestor firme.

“Absenteismul la locul de muncă are un efect sezonier puternic. Se întâmplă în special în perioada semănatului sau în preajma sărbătorilor religioase și este ceva cumplit, cu un impact foarte puternic. De asemenea, remarcăm o rată de intrări și ieșiri de personal foarte ridicată față de media în industrie din zona de automotive la nivel european. La unele companii, este o rată de până la 50% pe an. Asta înseamnă că la final de an ne întâlnim cu jumătate din personalul care nu a fost acolo la începutul lui”, a explicat Bogdan Cocian, directorul unei companii din domeniul automotive din Timișoara.

De asemenea, s-a observat că plecările de personal activ sunt mai mult decât sosirile, majoritatea angajaților invocând ca motiv că vor pleca la muncă în străinătate.


“Mi-aș dori ca motivul plecării să fie crearea propriei afaceri sau trecem din automotive în IT, dar nu este așa. Iar plecările în străinătate nu se fac neapărat pentru joburi echivalente, se fac de obicei pentru joburi subcalificate”, consideră Bogdan Cocian.

Totodată, din cauza lipsei forței de muncă calificată, mai ales societățile din domeniul cablajului din județul Timiș nu reușesc să fie competitive, plus că firmele din automotive sunt limitate din punctul de vedere al creșterii economice.

Soluții

“Ce soluții avem? Cel puțin la noi este o inițiativă puternică de automatizare. De asemenea, alte țări iau anumite măsuri care au un impact foarte puternic la nivel de buget, însă au un impact de inserție a forței de muncă, mai ales pentru tineret, extrem de puternic. Și anume, scăderea sau eliminarea completă în unele țări a taxelor și impozitelor plătite pe angajator și angajat. Propunerea mea era să ajungem undeva la 10%. O soluție ar fi și partea cu personalul transfrontalier din Serbia”, a explicat Bogdan Cocian.

De asemenea, directorul companiei din domeniul automotive consideră că ar trebui mai bine analizată partea de ajutoare sociale oferite persoanelor din județul Timiș, în condițiile în care firmele găsesc cu greu personalul de care au nevoie.

“Cred că ar fi o creștere a productivității și a competitivității în zona industrială de peste 5% dacă costurile pentru concediile de boală sunt transferate de la angajator la stat pentru toate concediile ce depășesc o zi. Observ că în zona Paștelui toată lumea se îmbolnăvește. Vă pot spune de acum câți se vor îmbolnăvi de gripă, dureri de spate, astenie de primăvară. Dar câte sunt adevărate? De asemenea, partea de ajutoare sociale ne supără. Sunt anumite zone unde aceste ajutoare sociale pot fi justificate, dar sunt anumite zone, cum e Timișul, unde trebuie să ne întrebăm serios dacă aceste ajutoare chiar sunt necesare”, a conchis Bogdan Cocian.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.