Anul 2017 se încheie cu un bilanț extrem de bogat și onorant pentru Casa Artelor din Timișoara. Cele cinci spații de pe strada Augustin Pacha au găzduit peste 120 de evenimente culturale și zeci de artiști care au atras un public impresionant ca număr pentru a admira lucrările expuse. Artiști consacrați precum Adriana Lucaciu, Pavel Vereș, Nada Stoici, Endre Farkas, Remus Irimescu, Cristina Găurean, Delia și Vlad Corban, artiști debutanți printre care Oana Stoian, Iulian Iftodiu, Josepha Blanchet sau tinerii din grupul „Balamuc„, dar și studenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara au ales să-și expună lucrările de artă în galeriile de la Casa Artelor.
Tot aici au fost găzduite expoziții din cadrul bienalei ArtEncounters, s-au lansat cărți și albume de artă, au avut loc spectacole de teatru pentru copii, oferta pentru iubitorii artelor fiind extrem de generoasă.
Anul care vine este la fel de promițător în evenimente culturale de calitate, pentru toate gusturile. Există deja nu mai puțin de 50 de propuneri de expoziții și peste zece proiecte teatrale, la care se adaugă în jur de 20 de propuneri legate de lansări de carte și diverse concerte.
Galeria „Pygmalion” își va deschide porțile în 11 ianuarie, când va avea loc vernisajul expoziției Art Camp Arad 2017, un interesant demers plastic care reunește artiști precum Botond Reszegh, Adriana Lucaciu, Adrian Sandu, Elisabeth Ochsenfeld, Cosmin Modovan, Alexandru Rădvan și Diana Serghiță.
Spectacole pentru copii
Alți artiști, printre care Edith Torony, René Renard și Ciprian Chirileanu, Dragoș Pătrașcu, Andrei Medinski, Dan Perjovschi, Ion Barbu sau Simion Moldovan – nume consacrate care nu mai au nevoie de prezentare – vor expune anul viitor în galeriile Casei Artelor. Acestora li se adaugă două proiecte cu artiști din străinătate, care vor stârni, cu siguranță, mult interes în rândul timișorenilor, expoziția lui Sandro Bracchita și proiectul Road Show East, inițiat de galeria vieneză „12-14 Contemporary”.
Pentru că anul 2018 este anul Centenarului Marii Uniri, Casa Artelor va susține trei proiecte menite să sărbătorească acest eveniment crucial din istoria românilor. Unul dintre acestea este expoziția de fotografie veche intitulată ”Bănățenii de altădată”, inițiată de Marius Matei, care va fi deschisă la galeria ”Pygmalion” în luna martie. Va continua, de asemenea, colaborarea dintre Casa Artelor și Teatrul pentru tineri, urmând ca în fiecare lună să fie prezentat câte un spectacol pentru copii, intitulat ”Călătorie în timp”. Montarea acestora îi aparține lui Adrian Jivan, care le va prezenta celor mici, în mod neconvențional, dar cât mai accesibil, momente importante legate de Marea Unire. Al treilea eveniment legat de acest moment istoric, organizat împreună cu Muzeul Satului Bănățean, va fi o expoziție de sculptură coordonată de plasticianul Maxim Dumitraș, și va reuni artiști din toate provinciile istorice. Anul viitor sunt prevăzute, de asemenea, evenimente pentru iubitorii de teatru, de film, de literatură sau de muzică, vor fi găzduite festivaluri neaoș timișorene precum „Ceau Cinema” sau „Analog Mania”, va continua colaborarea cu trupe de teatru de improvizație și va fi sprijinită promovarea tinerilor artiști.