Ce spun parlamentarii PSD-ALDE de Timiș despre votul dat modificărilor la legile...

Ce spun parlamentarii PSD-ALDE de Timiș despre votul dat modificărilor la legile Justiției. Aleșii de la USR au publicat lista „vinovaților”

2
DISTRIBUIȚI
Alfred Simonis

Modificările pe care parlamentarii PSD-ALDE vor să le aducă Legilor Justiției au stârnit o revoltă în rândul politicienilor din cadrul USR și PNL, dar și în rândul societății civile. Posibila introducere a obligativității de a înștiința suspecții de diverse infracțiuni de începerea anchetei în ceea ce-i privește, dar și eliminarea înregistrărilor video din rândul probelor care pot fi folosite pentru probarea infracțiunilor sunt printre cele mai controversate propruneri.

„Nu am votat. Până acum Parlamentul României a votat săptămâna trecută legea cu privire la răspunderea magistraților. Adică un medic, un politician sau un ziarist dacă greșește, plătește. Așa și un magistrat care greșește plătește. Asta am făcut noi săptămâna trecută. Toate discuțiile din spațiul public care presupun dezincriminarea mărturiei minicinoase, ștergerea interceptărilor, acestea sunt propuneri de amendamente votate în comisia specială, sunt mai multe teme de discutat printre asta. Nu voi vota orice prostie propusă de oricine, chiar dacă se supără partidul, însă nu voi spune niciodată nu trebuie schimbat ceva în Justiție. Evident că nu vreau să nu mai putem aresta niciun infractor, dar eu nu cred că ceea ce se discută în spațiul public este ceea ce s-a votata. Nu se va propune înștiințarea infractorului că este urmărit penal”, a declarat deputatul PSD Alfred Simonis.

„În primul rând, hoții nu trebuie să fie prinși numai ca urmare a unor filmări.


Prinderea hoților este treaba Poliției și întocmirea dosarelor, treaba Procuraturii. Ce s-a reglementat? S-a reglementat să nu se mai producă abuzuri. Înregistrările rămân probe. Ce s-a schimbat este legat de filmările anumitor autorități, care trebuie să îndeplinească anumite condiții. Filmarea de acasă rămâne probă. Dacă îl vezi pe unul că îți sparge casa, o poți folosi ca probă în instanță. Ne punem speranțele că Procuratura își va face treaba prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție. Sunt aceleași pe care le au până acum. O să vă aduc un expert să vă explice, pentru că văd că există un mare interes din partea opiniei publice că am luat mijloacele, nu există așa ceva. Fiecare își poate vedea de treabă mai departe cu mijloacele pe care le are la dispoziție, dar să își asume lucrurile pe care le face. Ați văzut foarte multe cazuri în care au fost condamnări ilegale și nu a răspuns nimeni”, a declarat deputatul ALDE, Marian Cucșa.

„Avem o grămadă de argumente pentru respingerea acestor legi: nu există un studiu de impact pentru prevederi esențiale, nu a existat o colaborare loială cu CSM și cu magistrații, nu au fost consultate instituțiile europene (Comisia de la Veneția) și s-au schimbat regulile în timpul jocului, pentru mersul pe repede înainte a dezbaterilor, cum a fost cazul la modificarea regulamentului Camerei Deputaților pentru ca amendamentele respinse să nu se mai discute în plen (absolut nedemocratic). Sper că CCR va da un punct de vedere pe aceste trei propuneri de legi, iar un aviz de neconstituționalitate poate fi previzibil. Miza acestor modificări ține de independența justiției și de calitatea statului de drept. Nu avem cum să nu ne raportăm la normele europene și nu avem voie să nu ținem cont de solicitările celor care sunt direct afectați de aceste legi: magistrații și justițiabilii”, a declarat senatoarea PNL Timiș Alina Gorghiu pentru RFI.

În semn de protest față de modificările votate de aleșii PSD și ALDE, USR Timiș a sponsorizat o postare pe Facebook prin care face publice pozele și numele parlamentarilor care au votat pro schimbării Legilor Justiției. Aceasta poate fi consultată aici.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.